SEGRE

PANORAMA

Unitat independentista per donar suport a les famílies dels processats: "No esteu sols"

ERC treu ferro a les diferències entre el seu líder i Puigdemont: “Marta Rovira també va marxar” || El TC s’escuda en la “complexitat” del recurs per ajornar la decisió sobre la presó de Junqueras

Acte en suport als processats i les seues famílies encapçalat pel president Torra, ahir, al Pati dels Tarongers, amb la presència de la presidenta de la Diputació de Lleida.

Acte en suport als processats i les seues famílies encapçalat pel president Torra, ahir, al Pati dels Tarongers, amb la presència de la presidenta de la Diputació de Lleida.GOVERN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plana major de les institucions catalanes, amb el president, Quim Torra, al capdavant, i la participació de la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, es va congregar ahir al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat per mostrar suport als líders independentistes que s’asseuran al banc dels acusats del Tribunal Suprem en els pròxims dies per la presumpta vinculació amb l’1-O, així com als familiars. “No esteu sols”, va subratllar Torra, que va qualificar d’“absolutament abusiva” la presó preventiva de nou de les dotze processades, va instar a afrontar el procés amb “serenitat i fermesa”, i es va mostrar convençut que “els tribunals de drets humans i la justícia europea ens donaran la raó”. A les portes del trasllat a Madrid dels presos, el president també va reivindicar el judici al Suprem com l’“oportunitat” per “explicar la veritat” i “plantar l’Estat davant d’un mirall immens”. “Estiguem a l’alçada del moment històric que ens ha tocat viure”, va concloure. Meritxell Lluís, esposa del conseller cessat de Territori, Josep Rull, i presidenta de l’Associació Catalana pels Drets Civils, va agrair el suport i va manifestar que els presos s’han preparat “a consciència” per al judici perquè “no tenen voluntat de renunciar a res”.

En paral·lel, diverses veus d’ERC van treure ferro a les diferències estratègiques entre Carles Puigdemont, que se’n va anar a l’exili, i el vicepresident destituït, Oriol Junqueras, que es va quedar a Catalunya fins i tot a risc de ser empresonat, com finalment va passar. Referent a això, el conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, va recordar que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, també se’n va anar a Suïssa. “És una opció legítima”, va afirmar, tot i que també va remarcar que la decisió de Junqueras va ser “valenta”. En aquesta mateixa línia, el president del Parlament, Roger Torrent, va asseverar que “exili i presó són les dos cares de la mateixa moneda”. Per la seua part, el Tribunal Constitucional va fer arribar ahir una providència als advocats de Junqueras per comunicar-los que l’ajornament de la decisió sobre el recurs contra l’empresonament preventiu del també líder d’ERC es deu a la “complexitat” de l’assumpte. Els seus lletrats també van sol·licitar ahir al Suprem que deixi un marge de tres setmanes entre l’assenyalament de la data del judici i l’inici de les vistes.

Madrid i Europa defensen el Suprem davant del judici

El Govern central i la Unió Europea van sortir ahir en defensa de la “separació de poders” a Espanya i de la “imparcialitat” del tribunal que jutjarà la cúpula del procés. Així, el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, va assegurar que “no té motius per dubtar que el dret a un judici just està garantit” a Espanya. “Tampoc tinc indicis per pensar en una vulneració de la separació de poders”, va afirmar el dirigent europeu en la rèplica a una interpel·lació l’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras. En aquesta mateixa línia, la vicepresidenta de l’Executiu socialista, Carmen Calvo, va vaticinar que el Suprem actuarà amb una “normalitat impecable” durant el judici de l’1-O. Arran d’això, va enaltir la “qualitat extraordinària” i el “prestigi” de la justícia espanyola i es va preguntar si hi ha un altre camí al marge de “la llei i el diàleg” per solucionar el conflicte català. No obstant, va admetre que a La Moncloa li haurien agradat “mesures cautelars diferents de les de la presó preventiva”.

tracking