SEGRE

El judici del 'procés' començarà el 12 de febrer

La vista oral arrencarà amb les denominades qüestions prèvies, que podrien allargar-se tres dies i acaparar la primera setmana

La façana del Tribunal Suprem.

El Suprem diu que banc i client s'han de repartir les despeses de la notariaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici contra els líders sobiranistes que van promoure i van organitzar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 així com la posterior declaració unilateral d’independència de Catalunya començarà el 12 de febrer al Tribunal Suprem, segons han informat fonts jurídiques.

La Sala que jutjarà els fets tenia previst iniciar la vista el dia 5 però les dilacions amb la interlocutòria d’admissió de prova l’han retardat una setmana més, encara que hi havia magistrats partidaris de començar el judici la propera setmana.

D’aquesta forma hi haurà 11 dies entre l’assenyalament i l’inici del judici, després que les defenses d’Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Cuixart demanessin que hi hagués un marge de prou temps per preparar la seua estratègia i evitar la "indefensió".

Al banc dels acusats s’asseuran l’exvicepresident Oriol Junqueras, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, els exconsellers del Govern Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Meritxel Borrás, Carles Mundó i Santi Vila, l’expresident de l’ANC i diputat de JxCat Jordi Sánchez, i el president d’Omnium Cultural, Jordi Cuixart.

La Fiscalia demana penes d’entre 7 i 25 anys de presó pels delictes de rebel·lió, malversació i desobediència, mentre que l’Advocacia rebaixa la forquilla a entre 7 i 12 anys de presó, en acusar per sedició i no per rebel·lió, a més dels altres delictes. Així, la vista oral arrencarà dimarts 12 de febrer amb les denominades qüestions prèvies que podrien allargar-se tres dies i acaparar la primera setmana ja que el judici se celebrarà en sessions de matí i tarda de dimarts a dijous, per evitar als presos els tràfecs d’anades i vingudes permanents ja que tardaran una hora aproximadament a arribar des de les presons de Madrid. D’aquesta forma no seria fins la tercera setmana de febrer quan comencin els interrogatoris als 12 acusats, amb Oriol Junqueras en primer lloc.

El Tribunal Suprem garantirà que els nou líders sobiranistes a la presó seran tractats en el judici amb la "màxima dignitat i respecte", per evitar que no pateixin "cap component de penosidad" ni "exposició que els generi la més mínima incomoditat" tant en els trajectes com a l’edifici. Fins a la data del judici, els presos romandran als centres penitenciaris de Soto del Real (els homes) i Alcalá Meco (les dones), atès que avui s’està produint el trasllat des de les presons catalanes, on van arribar el juny passat rere el tancament de la fase d’instrucció.

tracking