El judici contra els 12 líders independentistes del "procés" començarà el proper 12 de febrer al Tribunal Suprem i comptarà amb testimonis com l’expresident del Govern espanyol
Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta
Soraya Sáenz de Santamaría i el president del Parlament de Catalunya,
Roger Torrent.
La Sala que jutjarà els fets ha retardat l’inici de la vista oral a la segona setmana de febrer, a causa de les dilacions per dictar la interlocutòria d’admissió de prova, que ha estat condicionada pels més de 2.100 folis dels escrits de les acusacions i les defenses, que el tribunal havia d’estudiar. També ha estat influït per la sol·licitud d’alguns acusats de comptar amb més temps per preparar la seua defensa, per la qual cosa ara tindran 11 dies fins que comenci el judici.
A més de Rajoy, Santamaría i Torrent,
el tribunal ha acordat citar més de 400 testimonis, entre ells l’exministre d’Hisenda
Cristóbal Montoro; l’expresident
Artur Mas, el lehendakari
Íñigo Urkullu i dos càrrecs del Govern de Quim Torra: el vicepresident
Pere Aragonés i el conseller de Polítiques Digitals,
Jordi Puigneró.
No així l’expresident Carles Puigdemont ni a la que fos secretària general d’ERC, Marta Rovira, ambdós fugits de la justícia espanyola, ja que és "manifestament incompatible" que declarin com a testimonis, amb obligació de dir veritat, en estar processats pels mateixos fets.
Tampoc no ho faran el rei Felip VI per estar exempt per la llei o el cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín.
En la seua interlocutòria d’admissió de prova, de 145 pàgines, la Sala rebutja també citar l’exsecretari general del PSOE i exministre Alfredo Pérez Rubalcaba; l’actual portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, així com a relators de Nacions Unides i premis nobel com Noam Chomsky i Paul Preston, doncs "les valoracions personals de relators, premis nobel, lingüistes, o historiadors (...) són prescindibles quan són cridats a judici per opinar".
Altres polítics que desfilaran per la Sala de Plens del Suprem, on se celebrarà el judici, són l’alcaldessa de Barcelona,
Ada Colau; el seu antecessor,
Xavier Trías; els diputats d’ERC
Joan Tardá i
Gabriel Rufián; l’excoordinadora general del PDeCAT
Marta Pascal; l’exdelegat del Govern a Catalunya
Enric Millo; i l’expresidenta del Parlament
Núria de Gispert. També ho faran el major dels Mossos,
Josep Lluís Trapero, el seu llavors superior
Pere Soler, ambdós acusats de rebel·lió a l’Audiència Nacional pel vessant policial del "procés"; el número dos de Junqueras,
Josep Maria Jové, considerat organitzador del referèndum; i l’exdiputat
Lluís Llach, que va estar a la Conselleria d’Economia el 20 de setembre de 2017.
El judici, que
se celebrarà els dimarts, dimecres i dijous, començarà amb les qüestions prèvies, que el tribunal preveu durin entorn de dos dies, de manera que s’obre la possibilitat que l’interrogatori d’Oriol Junqueras arrenqui ja el dia 14. Un judici que es televisarà en directe (
es podrà seguir en streaming a SEGRE.com) però en el que no es reservarà espai per a
observadors nacionals o internacionals precisament perquè en ser retransmès s’ha optat per "una fiscalització incondicionada de totes i cadascuna de les sessions". Sí que n’hi haurà per a les famílies dels acusats, en concret dos places per cadascun.
Quant a la possibilitat que hi hagi traducció simultània del català, com van demanar alguns encausats, el Suprem simplement dóna per sentida la sol·licitud i recorda que l’alt tribunal ja compta amb dos traductors habilitats per al judici.
Tot això ho acorda el tribunal el mateix dia en què
els dotze acusats han estat traslladats des de presons catalanes a Madrid, a Soto del Real els homes i a Alcalá Meco les dones.