SEGRE

VENEÇUELA CRISI

El Parlament Europeu reconeix Guaidó i cada país decidirà ara

Borrell assegura que Espanya el reconeixerà dilluns vinent || L’autoproclamat president de Veneçuela denuncia pressions i intimidacions de Maduro

L’autoproclamat Juan Guaidó, acompanyat de la seua esposa, Fabiana Rosales, i la seua filla Miranda.

L’autoproclamat Juan Guaidó, acompanyat de la seua esposa, Fabiana Rosales, i la seua filla Miranda.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Alta Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la Unió Europea, Federica Mogherini, va anunciar ahir la creació d’un grup de contacte internacional amb l’objectiu de facilitar la celebració de noves eleccions presidencials i va deixar en mans dels governs el reconeixement a Juan Guaidó com a president interí.

En el grup participaran Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Portugal, Suècia, Països Baixos i Regne Unit, per part de la UE, així com l’Equador, Costa Rica, l’Uruguai i Bolívia, encara que Mogherini va confiar que “uns quants països més” de la regió s’hi sumin “d’aquí un o dos dies”. El ministre espanyol d’Exteriors i Cooperació, Josep Borrell, va confirmar ahir que Espanya reconeixerà oficialment dilluns el president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela com a president interí del país.

Podem, IU, ERC, ICV, BNG i EQUO van rebutjar el reconeixement de Guaidó per l’Eurocambra

Per la seua banda, Guaidó va denunciar que les Forces d’Accions Especials de la Policia, que s’han ocupat de reprimir les últimes protestes, havien anat a casa seua per “generar por”. Així mateix, va aplaudir que el Parlament Europeu l’hagi reconegut com a president “legítim” de Veneçuela. “Hem fet un gran pas en la nostra lluita per la democràcia!”, va celebrar a Twitter.

L’Eurocambra va donar suport a Guaidó al constatar que Nicolás Maduro no té intenció de convocar eleccions, i va reclamar l’alliberament immediat de tots els periodistes detinguts al país durant els últims dies. Els eurodiputats de Podem, Izquierda Unida, ERC, ICV, BNG i EQUO van votar en contra d’aquesta resolució i PDeCAT es va abstenir.

Per la seua banda, el ministre d’Interior de Veneçuela, Néstor Reverol, va explicar que les autoritats van desarticular una banda de sicaris que va ingressar des de Colòmbia i que tenien la intenció de “cometre assassinats selectius” a líders polítics i militars del país.

Els periodistes colombians Leonardo Muñoz i Mauren Barriga, així com l’espanyol Gonzalo Domínguez, van arribar a Veneçuela el passat 24 de gener per reforçar la delegació a Caracas davant de la crisi política que es va desencadenar després del 23 de gener. Així mateix, ahir van ser alliberats dos periodistes francesos del canal TMC que havient estat detinguts dimarts.

Al llarg d’aquests últims dies, les forces de seguretat veneçolanes han detingut deu reporters mentre estaven cobrint les protestes a Veneçuela.

Alliberats tres periodistes d’Efe detinguts durant 24 hores

Tres corresponsals de l’Agència Efe, dos colombians i un espanyol, així com un veneçolà detinguts dimecres a Caracas pel servei d’intel·ligència van ser alliberats ahir dijous després d’haver passat la nit privats de llibertat i els agents que els van retenir els van demanar disculpes pel que van assegurar que “va ser un error”.

tracking