SEGRE

CRISI INSTITUCIONS

Washington descarta una operació militar “imminent” a Veneçuela

Advoca per una “transició pacífica” i amenaça Maduro de tancar-lo a Guantánamo || L’oficialisme demana als militars que desatenguin l’oposició

Concentració de chavistes a la ciutat veneçolana de Cúa, ahir.

Concentració de chavistes a la ciutat veneçolana de Cúa, ahir.PSUV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats Units no envairan Veneçuela per forçar la caiguda del president, Nicolás Maduro, almenys de moment. Així ho va assegurar ahir John Bolton, assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, que va explicar que advoquen per una “transició pacífica” al país sud-americà. “El nostre objectiu és una transició pacífica del poder”, va indicar, alhora que va amenaçar Maduro de tancar-lo “a Guantánamo” si no aprofita “aquesta oportunitat”. Així les coses, Bolton va advertir que el mandatari nord-americà, Donald Trump, manté “totes les opcions sobre la taula”. Hores abans de l’anunci, el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, havia conversat amb el mateix Bolton. Tal com va explicar el lleidatà, va fer arribar el dirigent nord-americà el missatge que la Unió Europea no vol una intervenció militar en territori veneçolà, sinó que aposta per la convocatòria d’unes eleccions lliures.

Després que Alemanya, Espanya, el Regne Unit i França es pronunciessin a favor d’un canvi polític a Veneçuela a través d’unes noves eleccions presidencials, ahir mateix, Àustria i Itàlia es van posicionar al costat de Maduro. En aquest sentit, en el marc de la reunió que els caps de la diplomàcia dels països comunitaris van fer a Bucarest, el representant transalpí va demanar als seus socis que no provoquin una situació a Veneçuela que acabi com la de Líbia, amb un estat fallit. En aquesta mateixa línia, Karin Kneissl, ministra d’Exteriors d’Àustria, va subratllar que “nosaltres no reconeixem governs”.

Per la seua banda, Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin, i Geng Shuang, portaveu del ministeri d’Exteriors xinès, van reiterar el seu suport a Maduro. “Guaidó és president del Parlament, no és el cap de l’Estat i no el reconeixem com a tal”, va concloure Peskov. Per la seua banda, el mateix Maduro va demanar ahir als militars que desatenguin els “delinqüents” de l’oposició i que es mantinguin al seu costat perquè són “la columna vertebral de la integritat de la nació”.

En paral·lel, l’autoproclamat cap de l’Estat, Juan Guaidó, va rebutjar la mediació oferta per Mèxic i l’Uruguai.

tracking