SEGRE

LLATINOAMÈRICA CRISI POLÍTICA

Veneçuela, dividida al carrer

Guaidó i Maduro es desafien en manifestacions multitudinàries || Anunci d’ajuda humanitària per part de l’autoproclamat president i discursos anti-Estats Units per part del chavista

Guaidó es va trobar acompanyat per milers de persones als carrers de Caracas.

Guaidó es va trobar acompanyat per milers de persones als carrers de Caracas.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els chavistes i els opositors a Veneçuela van sortir ahir de nou als carrers de Caracas en el que semblava un duel per veure qui té més suport en una societat dividida. Tot això coincidint amb els vint anys de l’arribada al poder del difunt Hugo Chávez i quan, per primera vegada, un general en actiu va mostrar públicament el seu suport a l’autoproclamat president veneçolà Juan Guaidó, i va assegurar a més que són molts els militars que també estan del costat de l’oposició. Precisament, el gran poder de l’“altre” president, Nicolás Maduro, es basa en el suport de l’Exèrcit i en els últims dies ha participat en diversos actes amb militars.

Com a part del seu pols amb Nicolás Maduro, Juan Guaidó va exhibir la seua capacitat de convocatòria als carrers de Veneçuela a l’atreure desenes de milers de persones a la primera gran manifestació des que va anunciar que assumia la presidència interina del país el 23 de gener passat. Sota l’intens sol de Caracas, que va donar treva per moments als simpatitzants de Guaidó, adults i joves van entonar càntics de llibertat i crits a favor del que consideren ja com el seu president.

No va faltar l’agraïment cap a la trentena de països que han reconegut Guaidó com a president interí i entre els quals hi ha els Estats Units, el Canadà, Israel o Colòmbia. El jove polític, de 35 anys, va convocar la marxa d’aquest dissabte com a agraïment al Parlament Europeu per reconèixer la seua presidència encarregada al país sud-americà, i va tornar a reclamar als militars que permetin el pas de l’ajuda humanitària enviada per diversos països.

A l’altre bàndol, milers de chavistes es van concentrar en suport al règim. “Juro, a vint anys de la Revolució Bolivariana, defensar la nostra estimada pàtria, mantenir la unió civicomilitar, derrotar l’intervencionisme imperialista”, va dir Maduro davant de milers de simpatitzants a Caracas. A més, va demanar a la milícia del seu país, un complement de la Força Armada, incorporar-se com a soldats actius a l’Exèrcit de Veneçuela. El seu missatge, una vegada més va estar carregat de discursos contra el que qualifica com a imperialisme dels Estats Units, a qui acusa d’estar darrere de Guaidó. Maduro va dir que la chavista Assemblea Nacional Constituent (ANC) vol “avançar” les eleccions parlamentàries per aquest any i fer front a la “crisi” que diu existeix en el “legislatiu burgès” que controla l’oposició i va anunciar que dóna suport a aquesta idea, però no la d’eleccions presidencials.

A Barcelona, per exemple, es van donar cita aproximadament 1.500 persones.

Guaidó es va trobar acompanyat per milers de persones als carrers de Caracas.

Guaidó es va trobar acompanyat per milers de persones als carrers de Caracas.EFE

Guaidó es va trobar acompanyat per milers de persones als carrers de Caracas.

Guaidó es va trobar acompanyat per milers de persones als carrers de Caracas.EFE

tracking