SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Crítiques a les condicions de trasllat i presó dels acusats abans del judici pel procés

Per part dels familiars i dels mateixos presos a través de les xarxes socials || Un diari alemany qualifica de “tortura” el viatge a Soto del Real i Cuixart denuncia una “flagrant indefensió” jurídica

Imatge dels presos independentistes a Lledoners que va distribuir Òmnium Cultural.

Imatge dels presos independentistes a Lledoners que va distribuir Òmnium Cultural.ÒMNIUM CULTURAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les condicions del trasllat a Madrid dels acusats que s’enfrontaran a partir del 12 de febrer al judici pel procés independentista i les de l’estada a la presó fins llavors va ser ahir objecte de crítiques des de diversos fronts. Així doncs, l’Associació Catalana pels Drets Civils, impulsada pels familiars dels presos, va qualificar de “vergonya” haver de viatjar 1.400 quilòmetres per visitar-los a la presó de Soto del Real i que, una vegada allà, només puguin veure’ls “quaranta minuts” a través d’un vidre.

Quaranta minuts és la durada de les visites als anomenats mòduls de respecte, on estan els presos independentistes. Es tracta d’espais de més neteja i sense violència en què els presos s’han de mantenir ocupats, segons TV3. La parella de Raül Romeva, Diana Riba, va afirmar després de visitar-lo que tant ell com la resta de líders independentistes empresonats “ens han transmès que estan ferms i preparats per al judici”. En aquests mateixos termes es va expressar l’exconseller empresonat Josep Rull a través de Twitter, on va mostrar la seua admiració als Jordis després de veure “les condicions de Soto del Real” on els dos van estar presos.

Familiars dels presos lamenten recórrer 1.400 km per a visites de quaranta minuts i a través d’un vidre

Rebutja assumir que la sentència estigui escrita i no renuncia a guanyar el judici

Precisament, Jordi Cuixart va denunciar que, amb l’ús de la presó preventiva, els acusats estan “en clara desigualtat de condicions i indefensió flagrant”, i va demanar acompanyar aquest judici d’“una espiral de mobilització permanent”. A la transcripció d’una conversa a la presó amb un periodista de TV3, el president d’Òmnium va qualificar de “vergonya” que “ens jutgin a Madrid”. “Jo no sóc aforat, sóc ciutadà corrent”, va al·legar.

Cuixart va negar que a la manifestació davant de la conselleria d’Economia el 20 de setembre, per la qual va ser acusat, hi hagués violència. “El que vam fer Sànchez i jo hauria de merèixer un reconeixement de l’Estat. Ningú desconvoca mai una manifestació”, va dir.

Per la seua banda, els exconsellers Carles Mundó i Meritxell Borràs van dir que “tenen ganes” que comenci el judici per explicar-se i defensar-se davant de “coses que s’han donat per fetes i que no són certes”. Tots dos van passar trenta-tres dies en presó preventiva i afronten fins a set anys de presó per malversació i desobediència. Borràs va indicar que Forcadell i Bassa ho han passat pitjor a la presó perquè “han estat soles”, fet que suposa “un element de dificultat superior”.

A les crítiques dels acusats i dels familiars, s’hi van afegir ahir altres fronts. Així doncs, membres de l’actual Govern es van referir al procés judicial com a “injust” i “repressiu” (vegeu el desglossament inferior), i un diari alemany, Telépolis, no va dubtar a qualificar com a “tortura” i les condicions en què es va dur a terme el trasllat dels presos fins a Madrid, un viatge que defineix com una “odissea”. En un article publicat ahir, afirma que no “es pot parlar d’un transport VIP perquè s’utilitzés un autocar nou” i valora que “viatjar durant set hores en una cel·la massa petita per aixecar-se és una tortura”.

tracking