SEGRE

CRISI INSTITUCIONS

Guaidó obté l'aval de la majoria dels països europeus, que demanen eleccions “lliures”

Sánchez afirma que “Veneçuela ha de controlar el seu propi destí” || La Unió Europea fracassa en el seu intent d’aprovar un text de suport al líder opositor davant de les reticències d’Itàlia i Irlanda

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ahir, mentre reconeixia Guaidó.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ahir, mentre reconeixia Guaidó.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al final de l’ultimàtum que els principals països de la Unió Europea van donar al president de Veneçuela, Nicolás Maduro, per convocar eleccions, els executius comunitaris es van afanyar a reconèixer com a governant “legítim” del país sud-americà l’autoproclamat cap de l’Estat i president del Parlament, Juan Guaidó. “Veneçuela ha de controlar el seu propi destí”, va afirmar el president del Govern central, Pedro Sánchez, després de reconèixer l’opositor com a president “encarregat” de Veneçuela. Així mateix, Sánchez va avançar que Espanya promourà en el si de la Unió Europea i de l’ONU plans d’ajuda urgent per als veneçolans.

En la mateixa línia, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va qualificar Guaidó com a “president interí legítim” de Veneçuela i el va identificar com l’únic “interlocutor”. També els ministres d’Exteriors del Regne Unit i de França, Jeremy Hunt i Jean-Yves Le Drian, van reconèixer el líder opositor com a president de Veneçuela en detriment de Maduro. Uns i d’altres van demanar a Guaidó que convoqui eleccions “lliures i justes” al país al més aviat possible. A aquesta petició es van afegir altres executius comunitaris, com el de Luxemburg, Bèlgica, els Països Baixos, Suècia, Dinamarca, Letònia o Lituània, Finlàndia, la República Txeca o Croàcia.

Guaidó reitera la crida a l’Exèrcit perquè desallotgi Maduro de Miraflores i doni suport al canvi al país

En canvi, el Govern italià va guardar silenci, després que la setmana passada mostrés les seues reticències envers el reconeixement de Guaidó. Amb tot, el president transalpí, Sergio Mattarella, va instar el Gabinet de Giuseppe Conte a pronunciar-se sobre la qüestió.

Així, malgrat que la majoria de països comunitaris ja han reconegut Guaidó, la UE va fracassar en el seu intent de tirar endavant un text de suport al cap visible de l’oposició a Maduro. En aquest sentit, la cap de la diplomàcia de Brussel·les, Federica Mogherini, va deixar en mans dels països reconèixer o no l’autoproclamat president de Veneçuela.

D’altra banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, es va felicitar per la “rectificació” de Sánchez i es va mostrar confiat que Madrid i Brussel·les donaran suport a Guaidó “en el que necessiti”. Així mateix, va rebutjar que el “tirà” Nicolás Maduro es pugui presentar a unes futures eleccions veneçolanes.

Al contrari, el secretari d’Organització de Podem, Pablo Echenique, va titllar d’“equivocació” el reconeixement de Guaidó. “Hi pot haver una confrontació armada en un país germà com Veneçuela”, alhora que va considerar una maniobra “molt perillosa en la diplomàcia internacional” el reconeixement de l’opositor Juan Guaidó com a president.

caracas

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va qualificar ahir de “nefasta” la decisió del Govern central de reconèixer com a líder del país l’opositor Juan Guaidó. “Espanya ha pres una decisió nefasta en la història de les relacions amb Veneçuela”, va subratllar el mandatari, alhora que va advertir que les mans del cap de l’Executiu socialista quedaran “tacades de sang” si, arran d’aquest reconeixement i dels de la resta de països europeus, “es concretés el cop d’Estat, la intervenció militar ianqui” en territori veneçolà. Igualment, Maduro va titllar Sánchez de “covard” i va criticar que la Moncloa posés a Caracas un “ultimàtum”. “Com si Veneçuela la governessin des de Madrid”, va criticar. A més, l’inquilí del Palau de Miraflores va avisar que “revisarà integralment” les seues relacions amb els estats europeus que han reconegut Guaidó.

D’altra banda, Maduro va demanar ajuda al papa Francesc perquè “faciliti” un procés de diàleg a Veneçuela.

En paral·lel, Guaidó va instar l’Exèrcit a posicionar-se. “Soldades i soldats, continuem esperant per vostès, el moment és ara”, va afirmar el líder opositor.

Així mateix, va enviar un “profund agraïment” al Govern central espanyol per reconèixer-lo. “El meu profund agraïment amb el poble espanyol, el meu profund agraïment amb el president Pedro Sánchez per la claredat que ha tingut,” va manifestar Guaidó.

D’altra banda, també va instar els països que l’han reconegut a protegir els actius veneçolans sota la seua jurisdicció.

tracking