SEGRE

La Manada continuarà en llibertat en ser desestimats els recursos de súplica

Els cinc acusats van ser condemnats a 9 anys de presó per abusos sexuals

L'advocat de quatre dels acusats de la Manada,

La Manada continuarà en llibertat en ser desestimats els recursos de súplicaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cinc membres de La Manada, condemnats a 9 anys de presó per abusos sexuals amb prevaliment a una jove madrilenya als Sanfermines de 2016, seguiran en llibertat provisional en desestimar-se els recursos de súplica presentats per les acusacions contra la decisió que l’Audiència de Navarra va adoptar el gener en aquest sentit. Amb el mateix resultat, dos vots contra un i la mateixa argumentació, com "no podia ser de cap altra manera", segons ha declarat a Efe l’advocat dels acusats, Agustín Martínez Becerra, la secció segona de l’Audiència de Navarra ha rebutjat els recursos presentats per l’acusació particular i les acusacions populars que exerceixen l’Ajuntament de Pamplona i el Govern Foral, a les quals es va adherir la Fiscalia.

Les acusacions van recórrer en súplica la decisió de la sala de desestimar la presó provisional sol·licitada per la Fiscalia i les acusacions per als cinc processats després que la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) confirmés el desembre passat la pena que els havia estat imposada.

Dos magistrats davant un, que en el seu vot particular advocava per decretar la presó provisional per als encausats, van estimar que no hi havia prou raons per modificar la seua situació de llibertat provisional i van considerar "dèbil" el risc de fuga. Ara han tornat a pronunciar-se en el mateix sentit.

Els magistrats Ricardo González i Raquel Fernandino firmen la interlocutòria, contra la qual no cap cap recurs, en la qual desestimen els recursos de súplica "donant per reproduïts en la seua integritat els raonaments exposats en la interlocutòria qüestionada". Reconeixen que és "indefugible que la confirmació de la sentència d’instància, confirmada per la de la Sala Penal del TSJN, en resolució de 30 de novembre de 2018, suposa confirmació temporal dels indicis de culpabilitat inicialment apreciats".

Així mateix -continuen- "que els fets pels quals han resultat condemnats són greus, per afectar a la llibertat sexual" però "no implica que d’això es derivi, indefectiblement, un increment del risc de fuga, que justifiqui la modificació de la situació personal dels encausats". Sobre això indiquen que "ha de valorar-se que fins la data han acatat puntualment les obligacions que els van ser imposades", així com que el seu "arrelament personal, familiar, és evident" i "no es té cap notícia que disposin de mitjans econòmics a l’estranger i ni tan sols a Espanya".

Els magistrats descarten igualment els arguments d’"alarma social" generats pel cas i el risc de "reiteració delictiva", al qual es feia referència al·ludint a les actuacions seguides pel jutjat d’Instrucció de Pozoblanco (Còrdova) davant quatre dels encausats i la condemna per dos delictes lleus imposada a un d’ells. En definitiva, acaben, "no es presenten dades de pes per accedir a la petició de les acusacions, que implícitament insten el compliment de la pena abans que la sentència assoleixi fermesa". S’espera que es pronunciï el Tribunal Suprem sobre ella.

El president de la sala, Francisco Cobo, ha emès un vot particular en el qual expressa la seua discrepància amb la decisió majoritària i reitera la seua petició de presó provisional comunicada i sense fiança, fins el límit màxim de quatre anys i mig, descomptant d’aquell període el temps que van ser a presó, entre el 9 de juliol de 2016 i el 22 de juny de 2018. Es remet als arguments que va exposar llavors, respecte a la "gravetat" de la pena imposada i al risc de fuga. Insisteix que els arguments relatius a l’estabilitat domiciliària, la disponibilitat de mitjans per poder desenvolupar la seua vida o la seua integració en el seu context familiar i convivencial extens no permeten "no conjurar eficaçment el risc que els processats se sostreguin a l’acció de la justícia".

tracking