SEGRE

POLÍTICA NEGOCIACIÓ

Madrid accepta que un “relator” assisteixi al diàleg amb la Generalitat

Gest de l’Executiu central després de l’esmena a la totalitat dels pressupostos d’ERC || El PDeCAT insisteix en el seu ultimàtum a Sánchez abans de vetar els comptes

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ahir durant la seua intervenció al Senat.

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ahir durant la seua intervenció al Senat.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hores després que els diputats d’ERC a Madrid registressin una esmena a la totalitat del projecte de pressupostos generals de l’Estat, la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, va accedir que un “relator” assisteixi a les reunions de la taula de diàleg entre partits que van acordar impulsar Madrid i la Generalitat en un dels seus últims partits bilaterals. No obstant, en declaracions al Senat, Calvo va insistir que les atribucions d’aquest fedatari no serien de “mitjancer” perquè no són necessaris quan hi ha “un diàleg dins de la llei”. “No calen mediadors ni per al Govern ni per al Partit Socialista. Sí potser algú que pugui prendre nota, convocar, que ens pugui coordinar”, va concloure.

Amb tot, i malgrat que, d’entrada, ERC bloquejarà la tramitació dels comptes a la Cambra Baixa, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, es va mostrar “optimista” i va assenyalar que “la negociació acaba de començar”. En la mateixa línia, la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, va demanar als parlamentaris independentistes que “reflexionin”.

Barons socialistes com Lambán i Vara demanen a Sánchez que no cedeixi al “xantatge” independentista

Per la seua part, el cap de la diplomàcia de l’Estat, el lleidatà Josep Borrell, va advertir ERC i PDeCAT que si mantenen “condicions impossibles” per aprovar els comptes, serà necessari “suspendre la teràpia de l’ibuprofèn”.

Així les coses, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, va deixar la porta oberta que els independentistes permetin que els pressupostos es tramitin al Congrés. Així, va supeditar la retirada de l’esmena a la totalitat que l’Estat s’avingui que a les reunions bilaterals participi un “testimoni neutral” i va demanar “més concreció” en la proposta del “relator”.

Igualment, el diputat d’ERC Joan Tardà va explicar que retiraran l’esmena presentada als comptes socialistes si la Moncloa accepta una mediació amb la Generalitat i la Fiscalia retira les acusacions contra els líders independentistes processats al Suprem. En paral·lel, el senador del PDeCAT Josep Lluís Cleries va insistir en l’ultimàtum de la seua formació a l’Executiu de Pedro Sánchez i va reiterar que si divendres no ha acceptat una taula de diàleg amb un “observador” esmenarà el projecte de pressupostos. “Hi ha d’haver un observador perquè el diàleg es faci de manera adequada”, va dir.

Així mateix, el número u dels socialistes catalans va afirmar que l’Executiu de Pedro Sánchez intentarà “fins a l’últim moment” aconseguir els suports necessaris perquè tirin endavant els comptes d’aquest any 2019 a la Cambra Baixa. “Jo no donaria res per perdut”, va subratllar Iceta.

tracking