SEGRE

El Consell de Ministres aprovarà divendres l'exhumació de Franco

Donarà un últim termini de 15 dies a la família perquè fixi un lloc per al seu trasllat definitiu que no sigui la cripta de la catedral de l’Almudena

Vista del Valle de los Caídos.

El Consell de Ministres aprovarà divendres l'exhumació de FrancoEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern aprovarà en el Consell de Ministres de divendres vinent l’ordre per exhumar les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos i donarà un últim termini de 15 dies a la família perquè fixi un lloc per al seu trasllat definitiu que no sigui la cripta de la catedral de l’Almudena. Així ho han assegurat a EFE fonts governamentals després que eldiario.es avancés la pretensió de l’Executiu socialista d’acordar ja el trasllat del cos del dictador, una vegada conclòs el procediment legal per a la maniobra, que s’ha dilatat durant sis mesos, més temps de l’inicialment previst.

Un retard que les fonts atribueixen al "comportament obstruccionista" dels familiars del dictador, la Fundación Francisco Franco, l’Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos i també l’Abadia Benedictina de la Santa Cruz del Valle. Perquè a més de presentar recursos a tots els tràmits i de recusar reiteradament la instructora del procediment, fins en dotze ocasions, s’han querellat contra ella i els funcionaris responsables de l’operació, si bé la querella ha estat rebutjada juntament amb les denúncies davant dels jutjats de primera instància.

No atendrà el Govern espanyol la pretensió dels familiars de portar el cadàver de Franco a la cripta de la catedral de l’Almudena i al·lega per a això la "impossibilitat legal" esgrimida per la Delegació del Govern a Madrid en les conclusions d’un informe redactat expressament sobre la qüestió.

Les fonts recorden que segons aquest informe la reinhumació a l’Almudena "suposaria evidents riscos per a l’ordre públic, la seguretat ciutadana i la mobilitat tant a la pròpia catedral com en l’entorn de la mateixa, implicant una amenaça seriosa i significativa per als drets i llibertats dels ciutadans". "Una amenaça que el Govern no pot assumir igual com l’exaltació que suposa mantenir novament la tomba de Francisco Franco en un lloc accessible i obert al públic", acaba. És per això, i per "mantenir les màximes garanties en el procediment per als familiars" per la qual cosa l’Executiu es planteja concedir-los un nou termini de 15 dies perquè indiquin "un nou lloc de reinhumació que compleixi amb els requisits que permetin garantir l’ordre públic i la seguretat per al necessari respecte als drets i llibertats".

En cas contrari, o si el lloc escollit per la família no fos compatible amb aquests criteris, l’Executiu prendrà una decisió i determinarà on Franco és enterrat de nou, això sí, "amb el màxim respecte a la dignitat de la família i el decòrum i respecte propis d’una actuació com la prevista".

Subratllen les fonts governamentals que s’actuarà "amb tots els avals jurídics necessaris que garantir la seua legalitat i que els familiars podran ser presents quan s’abordi l’"execució material" de l’acord que s’adoptarà divendres. Aquest acord assumirà els arguments jurídics de l’Advocacia de l’Estat per al trasllat, segons els quals la inhumació del dictador no depèn de l’autorització de la seua família ni de l’Església, sinó d’un "mandat legal". I això perquè no existeix un dret de la família reconegut sobre el manteniment o inhumació de restes mortals i perquè l’entrada a la basílica "no pot ser negada quan es refereix al compliment d’una resolució legal" i el Consell de Ministres pot obligar aquesta autorització eclesiàstica. En suma, les fonts posen èmfasi que tot el procediment administratiu seguit per treure Franco del Valle de los Caídos s’ha instruït "amb escrupolós respecte i seguiment de les normes aplicables" i amb les "màximes garanties" per al seu familiars. I tot això com a conseqüència d’un decret llei del Govern estatal que va ser validat pel Congrés amb només dos vots en contra, de manera que l’operació resulta de decisions parlamentàries aprovades per majoria absoluta que a més segueixen les recomanacions "que el context internacional exigeix a un país democràticament avançat".

tracking