SEGRE
La sala del Tribunal Suprem

Guia ràpida per seguir el judici del procésEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem comença aquest dimarts el judici del procés contra dotze líders independentistes catalans, nou d’ells acusats de rebel·lió, que van organitzar i van promoure el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i van proclamar de manera unilateral la independència de Catalunya (DUI). Aquestes són les principals qüestions que has de conèixer sobre el judici:

QUI?

Dotze acusats s’asseuran a la banqueta dels acusats. D’ells, nou van ser membres del Govern català, inclòs el seu vicepresident, una va presidir el Parlament i els altres dos són líders socials referents de l’independentisme:

1. Oriol Junqueras, exvicepresident del Govern. A la presó.

2. Carme Forcadell, expresidenta del Parlament. A la presó.

3. Jordi Sànchez, expresident de l’ANC i diputat de JxCAT. A la presó.

4. Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. A la presó.

5. Jordi Turull, exconseller de Presidència. A la presó.

6. Joaquim Forn, exconseller d’Interior. A la presó.

7. Raül Romeva, exconseller d’Afers Exteriors. A la presó.

8. Josep Rull, exconseller de Territorio. A la presó.

9. Dolors Bassa, exconsellera de Treball i Assumptes Socials. A la presó.

10. Carles Mundó, exconseller de Justícia.

11. Santi Vila, exconseller d’Empresa.

12. Meritxel Borrás, exconsellera de Governació.

PER QUÈ?

Els acusats s’asseuran a la banqueta dels acusats per liderar el procés independentista català i desobeir alguns amb això nombroses resolucions judicials. En concret per l’aprovació de les denominades lleis de desconnexió de l’Estat, l’assetjament del 20 de setembre de 2017 a la Conselleria d’Economia, la convocatòria i celebració del referèndum il·legal de l’1-O i la posterior Declaració Unilateral d’Independència, suspesa pel Tribunal Constitucional.

Les acusacions els atribueixen els següents delictes:

- Rebel·lió: La Fiscalia acusa de rebel·lió als nou líders independentistes a la presó: Junqueras (25 anys), Forcadell i els Jordis (17) i la resta d’exconsellers (16 anys).

- Sedició: En contra del criteri del Ministeri Públic, l’Advocacia atribueix a aquests nou acusats sedició i redueix la seua petició de penes: Junqueras (12 anys), Forcadell (10), els Jordis (8) i la resta d’exconsellers (11 anys i mig).

- Desobediència: Els tres exconsellers en llibertat: Vila, Mundó i Borrás (7 anys).

- Malversació: S’atribueix a tots els que van formar part del Govern. En el cas de l’acusació de la Fiscalia, la malversació agreuja el delicte de rebel·lió i no es comptabilitzen per separat.

QUINA ÉS LA CLAU?

La violència és la base de l’acusació de rebel·lió per part de la Fiscalia i VOX, sustentada en els incidents del 20 de setembre davant la Conselleria d’Economia i de l’1-O. Els fiscals afirmen que els acusats es van servir de la pressió ciutadana i la "força intimidatòria" de les mobilitzacions per fer "claudicar" l’Estat en favor de la independència.

L’Advocacia rebaixa el delicte a sedició en no observar violència sinó una "actitud hostil", mentre que les defenses presumeixen del caràcter pacífic del procés i apunten que l’única violència que es va produir als carrers va ser la policial.

QUAN?

El judici comença aquest dimarts les 10:00 hores i se celebrarà de dimarts a dijous, si bé no es descarta que el tribunal habiliti més dies de la setmana en funció de com transcorrin les jornades. A priori, la seua intenció és que acabi abans de les eleccions autonòmiques i municipals de maig, pel que s’estendria uns tres mesos, encara que les defenses dubten molt que pugui ser possible.

QUI ELS JUTJARÀ?

Manuel Marchena, president de la Sala Penal del Suprem, serà l’encarregat de marcar els temps com a president del tribunal que jutjarà els fets, compost per uns altres sis magistrats: Ana María Ferrer, Andrés Martínez Arrieta, Jose Ramón Berdugo, Luciano Varela, Antonio del Moral i Andrés Palomo.

QUI ELS ACUSA?

En el judici hi ha tres acusacions: la Fiscalia -que va ser la que va iniciar el procediment- amb quatre fiscals, un d’ells l’exfiscal general del Estado Consuelo Madrigal; l’Advocacia de l’Estat, dependent del Govern i representada per dos dels seus membres, entre ells la cap del departament penal María Seoane; i Vox, el més dur de tots, que exerceix d’acusació popular.

QUI NO HI SERÀ?

El principal rostre del procés sobiranista català, Carles Puigdemont, serà el gran absent en el judici en estar fugit de la justícia espanyola, com uns altres sis dirigents independentistes: els exconsellers Antoni Comín, Lluis Puig, Meritxel Serret i Clara Ponsatí; la secretària general d’ERC, Marta Rovira; i l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

QUI TESTIFICARÀ?

Més de mig miler de testimonis estan cridats a declarar, alguns d’ells membres de l’anterior Executiu com el seu president, Mariano Rajoy; la seua vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; i el seu ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. De l’àmbit català destaquen l’expresident Artur Mas; el president del Parlament, Roger Torrent; el vicepresident del Govern, Pere Aragonés; o l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Estaran a més el lehendakari, Iñigo Urkullu, i alts caps policials com el major dels Mossos Josep Lluís Trapero (acusat a l’Audiència Nacional de rebel·lió) o el coordinador del dispositiu de seguretat en l’1-O, el coronel Diego Pérez de los Cobos.

ON SERÀ?

Serà la il·lustre Sala de Plens de l’alt tribunal, seu dels actes d’obertura de l’any judicial i on es van veure importants casos com el recurs d’apel·lació a la sentència del 23-F, la que acollirà el judici.

A diferència del que sol passar en qualsevol judici, els acusats podran asseure’s darrere dels seus advocats si així ho desitgen i no a la banqueta dels acusats davant el tribunal, excepte en el moment en què hagin de declarar.

tracking