SEGRE

ESNOTICIA

Arranca el judici contra el 'procés' amb penes de presó de 177 anys

Els dotze encausats s’enfronten a tres mesos de jornades maratonianes de matí i tarda || Per finalitzar abans de les eleccions municipals i tenir la sentència al juliol a tot estirar

El judici més important de la història

El judici més important de la històriaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui arranca, amb les qüestions prèvies, el judici més important de la democràcia recent a les 10.00 hores al Tribunal Suprem, on s’asseuran dotze líders independentistes, la majoria d’ells membres del Govern de Carles Puigdemont, encapçalats per Oriol Junqueras. Nou d’ells porten més d’un any a la presó i arribaran a l’Alt Tribunal a les 7.30 hores. S’enfronten a un judici que podrà durar tres mesos, per finalitzar abans de les municipals del 26 de maig, i la sentència podria arribar abans de l’agost.

En principi s’han previst tres sessions setmanals, en jornada de matí i tarda, els dimarts, dimecres i dijous, però si fos necessari podrien ampliar-se a tota la setmana.

Avui hi ha convocades protestes a tot Catalunya coincidint amb l’arrancada del judici

La Fiscalia manté per a la majoria d’ells el càrrec de rebel·lió, amb penes totals de 177 anys de presó, mentre que l’advocat de l’Estat l’ha rebaixat a sedició. Per posar-ne un exemple, el fiscal proposa una pena de vint-i-cinc anys per a Junqueras, mentre que l’Advocacia de l’Estat la rebaixa a dotze.

El tribunal està format per sis membres, només una dona, i és presidit per Manuel Marchena, que havia estat proposat pel Partit Popular per presidir el Consell General del Poder Judicial. Una de les múltiples polèmiques se centra en la traducció de les declaracions. En cas que sigui successiva i no simultània, alguns encausats adverteixen que suposa un atac als drets fonamentals perquè els obligaria a interrupcions continuades en el seu relat al declarar. Tot plegat tindrà lloc sota l’atenta mirada de sis-cents periodistes acreditats d’un total de 150 mitjans de comunicació, mig centenar dels quals estrangers, cosa que demostra l’interès que genera. Coincidint amb el començament del judici avui, hi ha mobilitzacions previstes a tot Catalunya, amb aturades de deu minuts en centres de treball a les 12.00 hores, entre d’altres.

tracking