SEGRE

POLÍTICA

Una quinzena d'eurodiputats diuen que el judici del procés "no és un assumpte intern"

Membres de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya

Una quinzena d'eurodiputats diuen que el judici del procés

Una quinzena d'eurodiputats diuen que el judici del procés "no és un assumpte intern"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una quinzena d’eurodiputats membres de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya, una estructura de suport al procés independentista amb seu a Brussel·les, han afirmat avui que el judici contra els dirigents secessionistes "no és un assumpte intern".

Els eurodiputats van presentar un manifest en roda de premsa a Estrasburg (França) i van publicar igualment un text a tall de tribunes d’opinió a vuit diaris europeus per denunciar el que consideren una politització del judici per la participació d’aquests dirigents en el referèndum sobre la independència de Catalunya de l’1 d’octubre de 2017 i la posterior declaració unilateral d’independència.

"Aquest judici polític no és un assumpte intern espanyol. Té una clara dimensió política", opinen els europarlamentaris en el manifest, en el qual demanen que s’abandoni la via de l’"acusació criminal" per deixar pas al "diàleg" com a solució a la crisi de l’independentisme català.

Rebutgen la narrativa darrere de les acusacions" als líders independentistes asseguts al banc dels acusats i consideren que "els catalans tenen de dret legítim a democràticament decidir sobre el seu propi futur".

"Esperem que les nostres accions ajudin a augmentar l’interès de la UE sobre un judici que no és cap altra cosa que polític i que no hauria de celebrar-se mai en Europa", va dir el president de la plataforma, Ivo Vagjl.

"És escandalós aquest procés que utilitza la Justícia quan és un assumpte polític", va opinar el líder ecologista francès José Bové, que va cridar la UE "a implicar-se en una solució democràtica".

També van estar en la roda de premsa altres eurodiputats de la plataforma com Eleonora Forenza (comunista italiana), Matt Carthy (Sinn Fein irlandès), Barbara Spinelli (independent italiana) o Marie Pierre Vieu (Front d’Esquerres francès), així com Jordi Solé i Josep Maria Terricabras (ERC) i Ramón Tremosa (PDeCAT).

Les capçaleres on apareixen les tribunes són les britàniques "The Times" i "Nation Cymru", la francesa "Libération", la belga "Knack", la italiana "Left" i les espanyoles "Públic" i "Llaura".

Firmen els articles l’eurodiputat Bové, el diputat britànic Hywel Williams i l’eurodiputada Jill Evans, ambdós del partit nacionalista gal·lès Plaid Cymru, i l’eurodiputat del partit d’esquerra belga flamenca Groen Bart Staes.

D’altra banda, a Brussel·les, desenes de persones, entre les quals hi havia catalans residents en Bèlgica i Holanda i nacionalistes flamencs, es van concentrar aquest dimarts davant la seu de la Comissió Europea per exigir la llibertat dels presos independentistes.

L’exconseller català Lluís Puig, pròfug de la Justícia espanyola des de finals d’octubre de 2017 i instal·lat a Bèlgica, va dir als mitjans que confia a "acabar tornant" a casa seua en "una Catalunya que serà millor amb una República catalana".

Una quinzena d'eurodiputats diuen que el judici del procés

Una quinzena d'eurodiputats diuen que el judici del procés "no és un assumpte intern"EFE

tracking