SEGRE
Joaquim Forn, en un moment de la seua declaració a Suprem.

Forn al·lega que els Mossos van complir totes les ordres judicials per a l'1-OEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller de Interior Joaquim Forn s’ha centrat a rebatre els principals arguments de l’acusació per negar que donés "ordres polítiques" als Mossos d’Esquadra perquè no impedissin l’1-O i ha reconegut davant del tribunal que la DUI va ser una mera "declaració política" sense valor jurídic.

Aquestes són les principals frases de Forn en el seu interrogatori en el Tribunal Suprem, on ha contestat al fiscal Fidel Cadena, a l’advocada de l’Estat, Rosa María Seoane, i a les defenses:

- "Ho he dit clarament i ho diuen tots els comissaris dels Mossos: mai no han rebut una ordre política meua per fer el referèndum ni cap instrucció política del Govern perquè incomplissin amb les seues funcions de policia judicial".

- "Jo políticament estava d’acord amb el referèndum, però com a conseller no només no vaig utilitzar recursos del departament d’Interior (per organitzar-lo) sinó que vaig dir als Mossos: 'Vostès el que tenen que fer és complir les funcions de policia judicial i donar compliment a les instruccions de la Fiscalia i del TSJC".

- "Li vaig dir (a Carles Puigdemont, després de ser nomenat conseller d’Interior dos mesos abans de l’1-O) que entenia que els Mossos havien de complir les ordres i ell em va dir que l’entenia i que no em preocupés".

- "(La DUI) era una declaració política...No es va publicar ni al Diari Oficial de la Generalitat ni al Butlletí Oficial del Parlament. No es va comunicar a ningú. No es va trucar ni al Govern central ni a cap cancelleria. No va generar cap acte administratiu".

- "Hi havia dos possibilitats: que s’avancessin les eleccions o, si se n’anava a l’escenari de la declaració d’independència, s’aplicava el 155 i estàvem cessats. No hi havia tercera opció".

- "Es va preocupar fins l’últim moment (abans d’aprovar la DUI) per buscar la possibilitat de dialogar. Hi havia mediadors, com el lehendakari Urkullu, que intentaven mediar per trobar una sortida política, que és el que buscàvem."

- "Jo vaig venir (des de Brussel·les, on havia fugit juntament amb Carles Puigdemont) perquè estic convençut que l’organització d’un referèndum no és cap delicte. Volia vindre a explicar-me".

- "Construeixen uns relats que són una mica de pel·lícula; pujant per les teulades, no; saltant un mur d’un metro i mig que connectava amb la consellería amb el cinema Colosseu" (Sobre la secretària judicial del 20-S).

- "En cap moment (els Mossos) no ens van plantejar que hi hagués un escenari de violència generalitzat (per a l’1-O)...només ens van manifestar la seua preocupació per actes puntuals".

- "Hi va haver una demanda per part dels Mossos a primera hora (de l’1-O) perquè la Policia Nacional i la Guàrdia Civil intervinguessin en dos-cents i escaig col·legis i aquesta precisament no va ser atesa en el seu moment, quan s’havia quedat que donarien suport quan fossin requerits pels Mossos".

tracking