SEGRE

ESNOTICIA

“Puigdemont no pot ser acusat i testimoni alhora”

Adverteix el jutge Marchena || Descarta anul·lar el procés per vulneració de drets als líders sobiranistes encausats

Manuel Marchena.

Manuel Marchena.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del tribunal que jutja la causa del procés, Manuel Marchena, va rebutjar ahir la testifical de l’expresident Carles Puigdemont com a testimoni perquè el procediment no permet “ser acusat al matí i testimoni a la tarda”. “Siguem seriosos, en un procés penal no es pot canviar el format amb què un declara”, va afirmar el magistrat ahir sobre les qüestions prèvies a la tercera jornada del judici, abans que declaressin Oriol Junqueras i Joaquim Forn. Així mateix, el Suprem sí que va acceptar la testifical de l’exministre del Interior Juan Ignacio Zoido, sol·licitada per Forn. Això sí, va advertir totes les parts presents a la sala que els interrogatoris “només poden centrar-se en aspectes fàctics”, és a dir, “no serà possible un debat ideològic” sobre les preguntes que l’acusació popular pugui fer.

Així mateix, el Tribunal Suprem va rebutjar la part més substancial de les peticions, que buscaven la nul·litat del procediment per la vulneració dels drets fonamentals dels encausats. També la traducció simultània de les declaracions dels processats, si aquests decideixen fer-les en català, tot i que es comptarà a la sala amb intèrprets per a una traducció consecutiva. El motiu per a aquest segon rebuig és que no hi havia prou auriculars per a tots els assistents al tribunal. També es va resoldre que només les proves practicades al judici oral serviran al tribunal per adoptar les seues decisions. Així rebutja tenir el sumari del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, que investiga l’1-O, tal com havien reclamat les defenses. Sobre altres proves documentals que sí que van acceptar, com un pendrive amb imatges de l’1-O sol·licitat per la defensa de Jordi Sànchez, Marchena va assegurar als lletrats que podran fer un segona ronda d’interrogatoris perquè els seus representats puguin pronunciar-se.

D’altra banda, el judici continuarà encara que el president del Govern, Pedro Sánchez, dissolgui les Corts i convoqui eleccions generals en una data que coincideixi amb la celebració de la vista.

tracking