SEGRE

POLÍTICA EURODIPUTATS

El president del Parlament Europeu veta la conferència de Torra i Puigdemont de dilluns

Antonio Tajani considera que l’acte representa un “alt risc” per a l’ordre públic || L’expresident no descarta presentar-se a les europees perquè “s’ha de visibilitzar el dret d’autodeterminació”

Quim Torra saluda Roger Español abans de la compareixença al jutjat de Barcelona, ahir.

Quim Torra saluda Roger Español abans de la compareixença al jutjat de Barcelona, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament Europeu, el conservador italià Antonio Tajani, va anunciar ahir el veto a la conferència que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’actual, Quim Torra, havien de fer dilluns a l’Eurocambra, després de la petició en contra de l’acte presentada dijous per eurodiputats socialistes, populars i de Ciutadans.

Va ser la segona queixa que va rebre Tajani en quaranta-vuit hores, ja que dimecres l’eurodiputat liberal espanyol Enrique Calvet també va denunciar l’acte i el va instar a prendre mesures contra el polític per ser un “escapat” de la justícia espanyola. Tajani va considerar que l’acte pot suposar un “alt risc” per a l’ordre públic, després d’avaluar-ho amb la direcció general de Seguretat de l’Eurocambra, que va tenir en compte en l’anàlisi la “tensió” suscitada pel judici al Tribunal Suprem a líders independentistes i l’“ocupació” que manifestants van fer el passat octubre de les instal·lacions de la Comissió Europea i el Parlament europeu a Barcelona.

Torra i Puigdemont insten per carta Antonio Tajani a rectificar la seua censura al Parlament Europeu

El judici podria ‘trepitjar’ les jornades electorals del 28 d’abril i del 26 de maig, per l’anunci de comicis

L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé i el del PDeCAT Ramon Tremosa van criticar la decisió de Tajani, a l’afirmar que va contra la llibertat d’expressió i la va titllar de “vergonya”. Solé va apuntar a Twitter que Europa està “seguint el joc al nacionalisme” i debilitant Europa. Tremosa va afirmar que el PP va estar “a punt de boicotejar” una altra conferència de Puigdemont a l’Eurocambra el 2017, però en aquell moment, gràcies al llavors president Martin

Schulz

, es va poder celebrar sense problema.

Per la seua banda, l’eurodiputat popular Esteban González-Pons, un dels que van firmar el text presentat a Tajani, va celebrar la decisió del president del Parlament Europeu i que hagi evitat un “insult a Espanya i una burla” al Tribunal Suprem. La portaveu de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, i el líder de la formació a l’Eurocambra, Javier Nart, van aplaudir la decisió de Tajani dient que la institució europea no és lloc per a “els que donen cops a la democràcia”.

Per la seua banda, el líder de Junts per Catalunya i Quim Torra van anunciar que mantenen la celebració de l’acte malgrat la negativa de Tajani, encara que no van anunciar ni van donar detalls sobre la nova ubicació. Puigdemont va criticar que Tajani s’hagi deixat “arrossegar” per una “deriva demofòbica” al vetar la conferència.

Així mateix, Puigdemont el va acusar de “plegar-se” a les “pressions” del “tripartit del 155”. Així mateix, va insistir que no descarta presentar-se a les eleccions europees del pròxim 26 de maig perquè, segons el seu parer, “cal posar a l’agenda europea el dret d’autodeterminació, la llibertat dels pobles i l’autoritarisme d’algunes democràcies europees”.

madrid

El Tribunal Suprem no preveu suspendre el judici de l’1-O per a la convocatòria d’eleccions anticipades que va anunciar ahir el president del Govern central, Pedro

Sánchez

, per al 28 d’abril. Fonts de l’alt tribunal apunten que en els usos habituals de tots els jutjats no figura aturar judicis per una campanya electoral.

Una altra cosa és, segons aquestes fonts, fer pública una sentència. En aquest cas, s’entén que la decisió d’un tribunal sí que pot afectar el debat polític i, per tant, no es farà pública en període electoral. Les mateixes fonts apunten que hi ha hagut un exemple recent en què va coincidir un judici amb una campanya electoral. Aquest és el cas dels ERO d’Andalusia. Amb l’anunci electoral, el judici de l’1-O podria trepitjar dos jornades electorals: la del 28 d’abril i la del 26 de maig.

Després de les jornades de qüestions prèvies i les declaracions de Forn i Junqueras, falta que compareguin deu acusats més. Fonts del tribunal no s’atreveixen a dir quant durarà el procés, ja que dependrà de diversos factors com ara si els acusats responen a totes les parts, com va fer Forn, o si es renuncia a alguns testimonis, com va fer Junqueras. La previsió inicial era que durés tres mesos, però fonts del tribunal recorden que un judici és “una cosa viva” que pot variar per aquests i altres factors.

Així mateix, aquestes mateixes fonts van anunciar que podrien tenir en compte ampliar les jornades del judici, que ara són els dimarts, dimecres i dijous, i es podria arribar a celebrar fins i tot dissabte.

tracking