SEGRE

POLÍTICA

Puigdemont i Torra anomenen el Parlament Europeu "titella" de la dreta espanyola i Borrell

El president afirma que està disposat a continuar la lluita independentista "amb totes les conseqüències" i va assegurar que "pagarà el preu" de l’autodeterminació "de la mateixa forma" que d’altres ho han fet amb "l’exili o la presó"

Puigdemont i Torra anomenen el Parlament Europeu

Puigdemont i Torra anomenen el Parlament Europeu "titella" de la dreta espanyola i BorrellEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i el seu predecessor, Carles Puigdemont, van criticar l’Eurocambra per vetar una conferència i van dir que el seu líder, Antonio Tajani, ha convertit l’organisme en una "marioneta" de la dreta espanyola i del ministre d’Exteriors, Josep Borrell.

Puigdemont i Torra van celebrar en un cèntric hotel de Brussel·les la conferència que inicialment s’havia previst a les instal·lacions del Parlament Europeu però que el president d’aquest organisme finalment va vetar per motius de seguretat, un canvi que va centrar bona part de la intervenció dels independentistes i va motivar les seues crítiques cap a les institucions comunitàries.

"Ho ha fet (prohibir l’acte) per por de les nostres idees, per por de perdre el favor dels seus amos espanyols. Tajani ha convertit el PE en una marioneta dels partits espanyols d’extrema dreta i del senyor Borrell que sempre està contra el diàleg a Catalunya. És una vergonya per a Europa", va opinar Torra.

El president italià de l’Eurocambra va optar divendres per prohibir la celebració de l’esdeveniment en seu parlamentària per motius de seguretat, una decisió que Torra va considerar "política i ideològica".

"És estrany que el senyor Tajani no pugui garantir la nostra seguretat. Com és això possible, si hem visitat molts parlaments a tot el món sense problemes? Per resumir, Tajani ha pres una decisió política i ideològica quan hauria de ser el president de tots els europeus i no només de l’extrema dreta més radical", va afegir.

Ambdós van assenyalar que, davant el veto de Tajani a l’acte sobre el judici del "procés", el PE sí que ha autoritzat la celebració el proper 6 de març d’una conferència sobre la unitat d’Espanya en què participaran alts càrrecs del partit ultradretà Vox.

Torra i Puigdemont es van referir als dotze polítics i líders socials que des de la setmana passada se sentin al banc dels acusats en el Tribunal Suprem, a qui van guardar un lloc de forma simbòlica en la conferència i als quals, van dir, Tajani ha "silenciat, deixat enrere i intentat oblidar".

"El simple fet que aquest judici estigui tenint lloc avergonyeix a Espanya i a la Unió Europea, les institucions principals de la qual han optat per mantenir-se en silenci en enfrontar-se a una escandalosa situació en la qual la democràcia sigui en joc", va dir Puigdemont, pròfug de la justícia espanyola des de finals d’octubre de 2017.

També es va declarar "impactat" per la "passivitat" de la UE davant del judici del "procés" i va dir que la UE "no pot continuar donant suport a actituds demofóbicas", entre les que va incloure que Tajani doni suport "als partits polítics espanyols que han donat suport a la repressió a Catalunya".

Torra va repetir pel seu informe que està disposat a continuar la lluita independentista "amb totes les conseqüències" i va assegurar que "pagarà el preu" de l’autodeterminació "de la mateixa forma" que d’altres ho han fet amb "l’exili o la presó".

En paral·lel a les seues crítiques al perfil que ha pres la UE davant de la crisi catalana, Torra es va declarar "proeuropeu" i Puigdemont va assegurar que Catalunya "sempre ha estat profundament europea".

"Per això volem exercir la nostra sobirania, per compartir-la amb els nostres socis europeus en les àrees que ens fan col·lectivament més forts. No volem fronteres amb cap nació a Europa, el contrari, volem treballar per esborrar-les", va dir Puigdemont, mentre va rebutjar les etiquetes del nacionalisme i el populisme.

"No ens quedarem callats perquè som proeuropeus, demòcrates i no ens quedarem quiets mentre d’altres soscaven aquest projecte i violen els drets dels europeus. Avui demano als demòcrates que treballen en les institucions de la UE que s’aixequin i no es quedin callats", va dir per la seua part Torra.

En aquest sentit, Puigdemont va demanar a "tots els eurodiputats" que "obrin els ulls i actuïn com a demòcrates" i va considerar que "és l’hora que la UE entengui que l’autodeterminació juga al seu favor, que les fronteres no són eternes i que una forta defensa de la democràcia és l’única manera de continuar lleial als seus valors fundacionals".

Per a Puigdemont, una Catalunya independent "seria un exemple de resolució de problemes d’una forma democràtica", una idea que "hauria de ser el nucli de la visió geopolítica de la UE".

tracking