SEGRE

POLÍTICA COMICIS GENERALS

Ciutadans no pactarà amb Sánchez ni amb el PSOE després de les eleccions

Casado insisteix en un 155 a Catalunya si arriba al Govern després del 28 d’abril || Podem rebutja els mals pronòstics de les enquestes per a la formació

Imatge de Manuel Villegas, Albert Rivera i Inés Arrimadas a la reunió de Ciutadans, ahir.

Imatge de Manuel Villegas, Albert Rivera i Inés Arrimadas a la reunió de Ciutadans, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

D’aquesta manera, els resultats deixarien sense representació europarlamentària el PDeCAT (1,4%), PNB (1,1%) i EH Bildu (0,7%), que sí que hi han estat aquesta legislatura, però l’enquesta no té en compte les possibles coalicions electorals. Espanya passarà de 54 a 59 eurodiputats, a l’haver-ne guanyat cinc arran del Brexit.

A la nova Cambra, amb 705 escons davant dels 751 amb què comptava fins ara, el PP Europeu i els Socialistes i Demòcrates (S&D) continuaran sent les forces amb més pes, amb 183 (25,96%) i 135 (19,1%) escons, respectivament.

La formació liderada per David Bonvehí no tindria representació a l’Eurocambra

El PDeCAT aposta per tornar a la candidatura de JxCat per a les generals i les europees

Els euròfobs s’alçarien amb 150 escons mentre que el sondeig n’atorga 75 als liberals.

?

madrid

L’executiva de Ciutadans (Cs) va ratificar ahir que no pactarà després dels comicis generals del 28 d’abril ni amb Pedro Sánchez ni amb el PSOE, segons va explicar el secretari general del partit, José Manuel Villegas. Es tracta d’una opció adoptada per unanimitat que, de moment, afecta només les eleccions generals, no les autonòmiques ni municipals del 26 de maig, va aclarir Villegas, perquè a l’executiva nacional únicament es va parlar dels comicis legislatius.

Per la seua part, la direcció del PSOE es va prendre amb menyspreu la decisió dels taronges. El ministre de Foment i secretari d’Organització del partit, José Luis Ábalos, va sentenciar després de la reunió que “ells sabran si se senten més còmodes amb els socialdemòcrates o amb els ultradretans”, i va apuntar al, segons la seua opinió, “gir ideològic” que ha viscut el partit taronja. Així mateix, Ábalos va assegurar que els socialistes aspiren a conformar un govern “monocolor” i per això no va entrar a valorar possibles pactes postelectorals. També es va referir al PP, que apel·la a la triple aliança amb Cs i Vox per governar, la qual cosa demostra, al seu parer, que ja renuncien a ser primera força.

Des del PP, el seu líder, Pablo Casado, va afirmar que “els senadors de la llibertat a Catalunya” seran els del seu partit i va garantir que ells seran els qui apliquin el 155 de nou a Catalunya, si surten guanyadors. Quant al PSOE i a Sánchez, Casado va advertir que aquest ha convocat eleccions generals per “avalar la seua futura negociació amb Torra” i va afegir que els comicis són el “segon assalt contra la unitat d’Espanya”.

D’altra banda, Podem arrancarà en els propers dies una gira per tot Espanya per presentar els seus candidats al Congrés i al Senat, i situar com a primera proposta clau la recuperació d’impostos a la banca. Pablo

Echenique

i Noelia Vera, coportaveus de l’executiva del partit, també van afegir que no es deixaran influir pels mals pronòstics que els donen les enquestes en aquests moments.

Quant a partits catalans, la direcció del PDeCAT aposta per reeditar la fórmula de JxCat a les eleccions espanyoles i europees. Així ho va assegurar el president del partit, David Bonvehí, en una roda de premsa després de la reunió de la direcció executiva.

Amb tot, la formació continua amb la porta oberta a formar una candidatura encara més àmplia i s’obre a parlar amb ERC i l’entitat sobiranista impulsada per Carles Puigdemont La Crida.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va erigir els republicans com una “muralla, un mur de contenció contra el feixisme” de cara a les eleccions estatals del 28 d’abril. També va acusar Sánchez de “covardia” i el va responsabilitzar de l’escenari electoral: “Si no té en compte Catalunya, Espanya serà ingovernable.”

En Comú Podem, segons va publicar ahir La Vanguardia, apunta a l’ara tinent d’alcalde de l’ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, com a candidat de la formació per a les generals.

L’encara president del Govern central, Pedro Sánchez, va afirmar ahir en una entrevista a TVE que “no es pot aplicar el 155 a Catalunya quan la Generalitat no ha comès cap il·legalitat”. Així mateix, va afegir que l’independentisme té “pànic” de dialogar perquè no vol admetre davant dels elements del sobiranisme més radicals que la independència “no és possible” i que “ha de tornar al camí constitucional”.

Quant als possibles pactes postelectorals, Sánchez va refusar especular perquè l’important, va afirmar, no és a dir amb qui es va pactar, sinó “demostrar als espanyols que es compta amb un projecte”, i va advertir que no es tanca a parlar amb ningú.

Per aquest motiu, sobre un possible pacte amb l’independentisme, el president del Govern va assegurar que tampoc es tanca a parlar amb Ciutadans, Podem o el PP “en múltiples qüestions” perquè el que necessita el país és “unir-se entorn dels grans projectes”.

Imatge de Manuel Villegas, Albert Rivera i Inés Arrimadas a la reunió de Ciutadans, ahir.

Imatge de Manuel Villegas, Albert Rivera i Inés Arrimadas a la reunió de Ciutadans, ahir.EFE

tracking