SEGRE

Turull: "Es va intentar fins l'últim minut que el referèndum fos pactat"

L'exconseller titlla la DUI de "política"

Turull:

Turull: "Es va intentar fins l'últim minut que el referèndum fos pactat"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller de Presidencia Jordi Turull ha afirmat aquest dimarts en el judici del "procés" que el Govern de Carles Puigdemont va intentar "fins l’últim minut" que el referèndum de l’1-O, declarat il·legal, "fos pactat" amb l’Executiu central. El que fora un dels homes forts de l’anterior Govern ha explicat aquest dimarts davant del Tribunal Suprem que la intenció de l’anterior Govern de la Generalitat sempre va ser la d’organitzar un "referèndum pactat amb l’Estat", encara quan Puigdemont va dir la famosa frase de "referèndum o referèndum".

Turull, que s’enfronta a una petició fiscal de 16 anys de presó per rebel·lió agreujada amb malversació, ha relatat una reunió que van mantenir el juny de 2016 diversos membres de l’anterior Govern, entre ells el seu president Carles Puigdemont, el seu vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Raül Romeva, l’expresident Artur Mas i ell mateix. Segons la seua versió, el Govern contemplava "dos solucions": o "eleccions" o "veurem què fem".

Turull, que ha accedit a contestar a la Fiscalia i en castellà, ha dit que "es va apostar pel referèndum" però no per la "via unilateral" perquè l’objectiu del Pacte Nacional per al Referèndum era "buscar un acord amb l’Estat". A més, com fes la setmana passada Oriol Junqueras, Turull s’ha desmarcat del document Enfocats i de l’agenda Moleskine - confiscada al número dos de l’exvicepresident, Josep María Jové- documents que detallaven suposadament el full de ruta unilateral a la independència. "Jo aquest document no li he vist", ha afirmat Turull en relació amb Enfocats, igual com ha negat conèixer l’agenda Moleskine de Jové, que contenia anotacions manuscrites sobre reunions el 2015 i 2016 entre membres del Govern i rellevants líders independentistes en qui es va discutir sobre la independència de Catalunya: "L’agenda que porta la gent no la conec".

Turull ha assegurat que mai no es va buscar augmentar la conflictivitat als carrers per aconseguir la independència ja que "si alguna cosa ha fet el Govern i el Parlament és buscar de manera insistent -ho està fent ara també, ha precisat- el diàleg, l’acord, la negociació. Ho ha fet sempre fins l’últim minut de l’aplicació del 155". "L’estratègia que es va portar", ha apuntat, és la d’asseure’s a parlar perquè a Catalunya "la paraula resignació no existeix al diccionari polític".

tracking