SEGRE
Deu frases de Jordi Sànchez al Suprem

Deu frases de Jordi Sànchez al SupremEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exlíder de l’ANC i diputat de JxCAT Jordi Sànchez ha desmentit aquest dijous al Suprem que s’intentés "assaltar" la consellería d’Economia durant el registre del 20-S i ha al·legat que no va assumir cap responsabilitat per garantir l’ordre públic, ja que requeia en els Mossos d’Esquadra. Sànchez, que s’enfronta a una petició de 17 anys de presó, ha respost a la Fiscalia, a l’Advocacia de l’Estat i a les defenses per reivindicar el dret de protesta i descartar que hi hagués violència en les protestes del 20-S, que sustenten bona part de l’acusació per rebel·lió. La intervenció de Sànchez es pot sintetitzar en deu frases:

- "La seguretat és competència de Mossos i Guàrdia Civil. Nego la major: jo no assumeixo la seguretat de res. Ni jo, ni els voluntaris, ni els manifestants no obstaculitzem a la comitiva judicial". "Quan arribo a Economia ja hi havia una muralla humana".

- "És fals el relat que des d’alguns informes s’ha volgut explicar que hi va haver un intent permanent d’assalt (el 20 S). "Va ser una manifestació en gran part improvisada...Es possible que uns quants s’aprofitin de l’anonimat per causar danys. Lamentablement, va ser la primera ocasió que va passar en un acte convocat per l’ANC".

- "Segur que hi va haver moments de tensió, xiulets i crits, però no hi va haver violència, ni agressions ni càrregues policials". "No hi va haver ni un llançament d’objectes que danyessin no només un agent de la Guàrdia Civil o de Mossos, sinó ni tan sols la porta (de la consellería).

- Li sembla normal que la secretària judicial hagués de sortir per l’edifici contigu? "No em sembla normal, però la lletrada va declinar la sortida (pel passadís de voluntaris) perquè tenia la percepció que no era segur. No hi ha ni un intent per part d’un agent de la Guàrdia Civil o membre de la comitiva judicial de sortir i haver de tornar a entrar a l’edifici perquè hi havia algú que li ho impedia".

- "Quan el tinent de la Guàrdia Civil em diu a la tarda, 'Jordi, tenim un problema', perquè als seus cotxes davant d’Economia, sense vigilància immediata, hi havia armes llargues, em va generar una tensió com poques vegades l’he viscut. Vaig avisar Josep Lluís Trapero (major dels Mossos): 'Faré el que bonament estigui a les meues mans per evitar danys majors, però no és la meua responsabilitat haver de protegir unes armes’".

- Sobre els danys als vehicles de la Guàrdia Civil: "Hi va haver alguns danys. No justificaré la violencia...lo que no és ajustat ni proporcionat és creure que una acció concreta, criticable i denunciable, per part d’uns individus, pocs, sigui l’excusa per criminalitzar i penalitzar a una mobilització de 40, 50 o 60.000 persones que eren presents de manera cívica, responsable i exercint el seu dret de protesta". "Puc ser independentista, però no idiota. Demano que no s’insinuï que jo dic que els danys als vehicles els va causar la Guàrdia Civil".

- Per què va pujar amb Jordi Cuixart als cotxes de la Guàrdia Civil el 20-S? "Perquè feia una hora que havíem desconvocat la concentració des de l’escenari central, molta gent se n’havia anat però encara quedaven uns quants centenars de persones davant la porta d’Economia. No se n’anaven, seguien ahí...la única solució que es va trobar va ser que, quan va arribar un megàfon, que no sé d’on va sortir, se’ns va suggerir que pugéssim a l’únic lloc on teníem visió i érem vistos (els cotxes), per donar per finalitzada la concentració".

- Sobre l’1-O: "Ni l’ANC ni Òmnium ni la meua persona mai no va rebre cap notificació per part de la Fiscalia ni de cap jutjat dient que aquestes activitats no es podien portar a terme". "Organitzar un referèndum il·legal no podia merèixer un retret penal. Que els ciutadans poguéssim participar en un acte, tingués o no recorregut legal, per expressar els nostres desitjos, no podia tenir retret penal".

- "Catalunya no està fracturada...es cert que no hi ha democràcia sense llei, però el que no hi pot haver és una llei que ofegui a la democràcia per no permetre una evolució de drets ciutadans que sempre les institucions públiques estan subjectes a revisar-les, com el dret a l’autodeterminació. Que no ho reculli la Constitució no vol dir que sigui inconstitucional".

- (Quan el fiscal li mostra un correu electrònic que li van enviar i que al·lega que no va llegir): "Perdoni, no vull ser impertinent. Hi ha whatsapps que s’han enviat que han compromès la dignitat i el bon nom del president d’aquesta Sala i és evident, pel que ell ha dit, que ell no sabia res d’aquests whatsapp. Amb la qual cosa, som allà".

tracking