SEGRE

LEGISLACIÓ HABITATGE

El Congrés dóna 3 mesos a la banca per aplicar el repartiment de despeses en les hipoteques

Totes corren a compte del banc, tret de la taxació, i les clàusules terra estan prohibides || Una vegada comprada la casa, no podran tramitar el desnonament fins que no hi hagi dotze impagaments

Protesta del mes de novembre passat de la PAH per la sentència de la taxa hipotecària.

Protesta del mes de novembre passat de la PAH per la sentència de la taxa hipotecària.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova llei de crèdit immobiliari entrarà en vigor als tres mesos de la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat, i no als 30 dies de la publicació, a l’avalar ahir el Congrés l’esmena del Senat que donava més marge a les entitats financeres per poder adaptar-se a la legislació.

La hipoteca per al primer habitatge quedarà gravada amb l’Impost d’Actes Jurídics Documentats (AJD), que pagaran els bancs, tal com va aprovar ahir el Congrés amb el vot de tots els grups parlamentaris –inclòs el PP que, havia proposat l’eliminació de l’impost– tret de Ciutadans.

El Congrés dels Diputats manté l’impost a la banca sobre primer habitatge

A més de l’IAJD, els bancs hauran de pagar les primeres còpies del notari, les despeses del registre i els de la gestoria, mentre que el client abonarà les segones còpies del notari i les despeses de taxació.

La norma elimina les clàusules terra i és més exigent amb l’inici del procediment de desnonament, que només podrà començar si hi ha 12 quotes impagades o el 3 per cent del capital prestat a la primera meitat de la vida del préstec, o 15 quotes o el 7 per cent a la segona meitat del crèdit.

A la redacció final de la llei les comissions d’amortització anticipada baixen a la meitat per a les hipoteques de tipus fix (2% durant els 10 primers anys i 1,5 per cent a partir d’aquest període) mentre que el client haurà de triar el tipus d’amortització a tres o cinc anys quan la seua hipoteca sigui a tipus variable, les comissions de la qual seran del 0,25% o del 0,15 per cent, respectivament.

Els bancs hauran de donar als clients 10 dies per analitzar la informació precontractual dels préstecs immobiliaris abans de firmar-los i hauran d’oferir una fitxa estandarditzada perquè el client pugui comparar les condicions hipotecàries que li ofereix cada entitat.

La comissió per interès de demora ha quedat a l’interès remuneratori més el 2%, davant el triple de l’interès legal dels diners que dictaven el projecte de llei del PP.

A més, la banca podrà vendre assegurances lligades a la hipoteca, encara que haurà d’acceptar pòlisses alternatives sense empitjorar per això les condicions del préstec i el client podrà renovar-les cada any.

El client podrà subrogar sense costos i lliurement la seua hipoteca i entre les entitats s’establirà un mecanisme de compensació basat en els interessos cobrats i les pendents de cobrament vinculades al cost per les despeses de constitució de la hipoteca.

El decret establiria també que en empreses amb almenys vint-i-cinc treballadors s’entendrà que existeix “discriminació salarial per raó de sexe” quan la mitjana de les retribucions als treballadors d’un sexe sigui un 25 per cent superior (o més) que les de l’altre. El decret modifica també el dret dels treballadors a sol·licitar l’adaptació de la jornada de treball per conciliar la seua vida familiar i laboral.

Paral·lelament, el Govern espanyol manté la seua agenda de reunions del diàleg social per continuar debatent sobre la modificació de la reforma laboral del 2012 i de pensions abans de les eleccions amb un contacte avui mateix.

Les empreses hauran d’informar dels salaris segons el sexe

L’Executiu central prepara un reial decret llei de mesures urgents que contempla l’obligació de les empreses de portar un registre amb els valors mitjans dels salaris i els complements desagregats per sexes i categories professionals.

tracking