SEGRE

VENEÇUELA CRISI HUMANITÀRIA

Guerra de concerts a la frontera entre Veneçuela i Colòmbia

L’oposició organitza un macroespectacle a Cúcuta i el chavisme replica amb un altre acte a escassos metres || Dos morts en xocs en el límit amb el Brasil

Desenes de persones gaudeixen del concert ‘Venezuela Aid Live’, al pont fronterer de Tienditas.

Desenes de persones gaudeixen del concert ‘Venezuela Aid Live’, al pont fronterer de Tienditas.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El chavisme i l’oposició veneçolana van marcar ahir el ritme de la crisi humanitària en vores oposades del riu

Táchira

, que delimita la frontera entre Veneçuela i Colòmbia, en dos concerts simultanis: el Venezuela Aid Live, organitzat pel multimilionari britànic Richard Branson i el propòsit del qual és donar suport a l’assistència sol·licitada per l’autoproclamat president de Veneçuela Juan Guaidó, i el Hands Off Venezuela, contraprogramat pel govern de Nicolás Maduro.

Al primer, i davant d’una gran afluència de públic, van actuar prop de la localitat colombiana de Cúcuta 32 artistes de l’Argentina, Colòmbia, Espanya, els EUA, Mèxic, Puerto Rico, Suècia i Veneçuela com Miguel Bosé, Carlos Vives, Juan Luis Guerra, Juanes, Maná, Alejandro Sanz i Luis Fonsi. A l’altre costat de la frontera i a escassos metres del primer, s’esperava la presentació de 40 artistes i l’assistència d’alts dirigents de la revolució bolivariana.

Mentrestant, els diputats opositors de l’estat veneçolà de Bolívar, al sud del país i fronterer amb Brasil, van denunciar la mort de dos persones en un enfrontament entre la Força Armada i una comunitat indígena que “defensa” l’ingrés de l’ajuda humanitària al país. L’enfrontament a més va deixar almenys 15 ferits de bala.

Per la seua part, un alt funcionari nord-americà creu que l’exèrcit veneçolà permetrà que entri l’ajuda humanitària a Veneçuela a partir d’avui, però el consideraria responsable si les coses acabessin en un “vessament de sang”.

El funcionari va avaluar les perspectives de l’operació organitzada per Juan Guaidó per introduir al país l’assistència donada per diversos Governs, entre els quals el dels Estats Units, i emmagatzemada en punts fronterers de Colòmbia, el Brasil i Curazao.

Per la seua part, el president de Bolívia, Evo Morales, va advertir que l’ajuda humanitària a Veneçuela pot ser utilitzada per envair el país i provocar un conflicte bèl·lic, per la qual cosa va fer una crida a defensar el país sud-americà.

El secretari general de Nacions Unides, António Guterres, va instar “enèrgicament” a evitar qualsevol tipus de violència a Veneçuela.

tracking