SEGRE

REGNE UNIT NEGOCIACIONS

Ministres de May consideren que el Parlament demani retardar el Brexit

Membres de l’ala moderada alerten del desastre que s’acosta si la separació de la UE és sense acord || Dimecres, votació sobre si es canvia el full de ruta

Vista del rellotge del Big Ben de Londres darrere una bandera del Regne Unit.

Vista del rellotge del Big Ben de Londres darrere una bandera del Regne Unit.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres ministres de l’ala moderada del Partit Conservador britànic han alertat els seus col·legues més euroescèptics que al Parlament hi ha una majoria suficient per demanar a Brussel·les que es retardi el Brexit si durant els propers dies no s’arriba a un consens pel que fa a la sortida de la Unió Europea.

Els tres membres del Govern recalquen, en un article a Daily Mail, que encara confien que la primera ministra, Theresa May, aconsegueixi noves concessions al pacte segellat el novembre que en facilitin l’aprovació a la Cambra dels Comunes.

Tanmateix, si això no ocorre la setmana que ve, adverteixen que els diputats prendran mesures per evitar que el 29 de març el Regne Unit trenqui els seus llaços amb el bloc comunitari de manera no negociada, un escenari que, segons el Banc d’Anglaterra, desencadenaria una recessió al país.

El ministre de Justícia, David Gauke, la de Treball i Pensions, Amber Rudd, i el titular de Comunitats i Govern local, Greg Clark van interpel·lar els seus companys de partit més euroescèptics perquè desisteixin de continuar pressionant en direcció a una sortida abrupta de la UE.

L’advertència arriba abans que dimecres se sotmetin a votació diverses esmenes que poden obligar l’Executiu a modificar el seu full de ruta. May es va comprometre a convocar aquesta votació al Parlament si aleshores no ha aconseguit renegociar l’acord del Brexit amb Brussel·les.

La posició dels tres ministres suggereix que els tres podrien rebel·lar-se contra la disciplina de partit i votar en favor d’una esmena dirigida a obligar el Govern a demanar una extensió del termini de sortida de la UE. Els conservadors euroescèptics consideren que l’amenaça d’un Brexit sense acord, que pot ser perjudicial per tots dos costats del canal de la Mànega, és una carta favorable al Regne Unit en les negociacions amb els 27 socis comunitaris restants.

May ha insistit fins en aquest moment que el Brexit es materialitzarà en la data prevista, fins i tot sense un pacte i sense les garanties legals que demanda Brussel·les per poder limitar la controvertida clàusula nord-irlandesa.

tracking