SEGRE

CATALUNYA MOBILE WORLD CONGRESS 2019

Torra i Colau planten Felip VI al besamans del sopar inaugural del Mobile World Congress

El president recorda davant del monarca l’absència de Puigdemont i del seu Executiu || El rei destaca que “la Constitució, sorgida de la Transició, ha fet d’Espanya una democràcia plena”

El rei va saludar alguns dels convidats al sopar del Mobile World Congress 2019.

El rei va saludar alguns dels convidats al sopar del Mobile World Congress 2019.DAVID ZORRAKINO EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei Felip VI va presidir ahir a la nit la recepció del Mobile World Congress 2019 (MWC) al Museu Nacional d’Art de Catalunya com a tret de sortida al congrés mundial de telefonia mòbil i tecnologia de Barcelona.

Tal com havien anunciat, ni el president de la Generalitat, Quim Torra, ni l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van participar al besamans al monarca a la seua arribada al tradicional sopar oficial amb autoritats, organització i representants del sector. Tanmateix, sí que van saludar el monarca al còctel que precedia el sopar d’inauguració.

Encara que ni Colau ni Torra no van acudir al besamans sí que van saludar Felip VI al còctel posterior

Torra va iniciar el seu discurs inaugural durant el sopar amb unes paraules de record per a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont –que “fa dos anys” va ser l’encarregat d’oferir aquest “discurs de benvinguda”, va dir– i els exconsellers, que “avui no poden ser” en aquest sopar, en al·lusió al judici per l’1-O. Per la seua part, Felip VI va assegurar davant de Torra que Espanya és un dels vint països que estan reconeguts internacionalment com una “democràcia plena” i que la Constitució ha representat un “èxit polític sense precedents” a la història. En un discurs gairebé íntegrament en anglès, amb alguns extractes en castellà i en català, va recordar davant dels 200 convidats que la Carta Magna, de la qual es va complir el 40 aniversari l’any passat, va sorgir d’un “ampli consens” a la Transició i va ser aprovada per “la gran majoria d’espanyols”, la qual cosa va representar “un èxit polític sense precedents en la història del país”. Al sopar no va acudir el president del Parlament, Roger Torrent. Tampoc no ho va fer el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i en la seua representació van acudir la ministra d’Economia i Empresa, Nadia Calviño, el ministre de Ciència, Pedro Duque, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet.

Protestes i talls de carreteres contra la presència del monarca Un miler de manifestants es van concentrar ahir a la plaça Espanya i van avançar cap al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per protestar contra la presència del rei Felip VI al sopar oficial d’obertura del Mobile World Congress. A la protesta portaven pancartes en les quals es podia llegir: “Stop Repressió”, “Borbons podrits”, “¿Por qué no te callas?” i “Els reis, als contes”.  Diversos centenars de persones congregades pels CDR van tallar la Gran Via a l’altura de la plaça Espanya, així com l’avinguda Rius i Taulet, i van cremar diverses fotos del monarca. Més tard, tant l’organització juvenil Arran com els CDR van decidir desconvocar la concentració a la plaça Espanya “davant del blindatge policial dels Mossos d’Esquadra i les múltiples identificacions”.

tracking