SEGRE

POLÍTICA MOBILE WORLD CONGRESS

La guerra dels estands

Quim Torra planta Felip VI al pavelló d’Espanya i el rei se salta el de Catalunya || La Generalitat assegura que l’absència del president estava pactada mentre que Madrid ho nega

El rei Felip VI, Pedro Sáchez, Quim Torra i Ada Colau van posar junts a la inauguració de l’MWC.

El rei Felip VI, Pedro Sáchez, Quim Torra i Ada Colau van posar junts a la inauguració de l’MWC.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei Felip VI, el president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, van inaugurar junts ahir el Mobile World Congress (MWC) a Barcelona, però amb polèmica. El president del Govern va evitar fotografiar-se amb el monarca i el líder del PSOE davant del pavelló d’Espanya al·legant una reunió programada en aquell precís moment. Des de la Generalitat es va explicar que aquesta circumstància estava pactada amb la Moncloa i la Casa Reial, mentre des del Govern espanyol van assegurar que no havien estat avisats que Torra i els consellers deixarien la comitiva per evitar arribar a l’estand d’Espanya.

Per la seua part, la comitiva en la qual hi havia el rei no es va aturar a l’estand de Catalunya, en el qual, segons fonts del Govern, hi havia per rebre’ls el director de SmartCatalonia, Dani Marco.

El rei Felip VI, Torra i Colau van viatjar junts amb autobús entre els diferents recintes de l’MWC

Des del Govern central van assegurar que no s’havia pactat que la comitiva passés per l’estand de la Generalitat i que ho farien si hi havia alguna autoritat present. Torra, després que deixés la comitiva, sí que va visitar l’estand de Catalunya, on va presentar una ambulància amb tecnologia 5G i va fer declaracions a la premsa.

El rei va arribar a la fira sobre les 9 del matí amb cotxe: el van rebre Pedro Sánchez i el conseller delegat de Fira de Barcelona, Pau Relat, i després el van saludar els ministres Meritxell Batet, Nadia Calviño i Pedro Duque; l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i el secretari d’Estat per a l’Avenç Digital, Francisco Polo. El rei i Sánchez van entrar llavors a una sala per a un acte previ a la inauguració i al recorregut.

Es dóna la circumstància que tant Quim Torra com Ada Colau van refusar diumenge a la nit participar en la salutació protocol·lària al cap de l’Estat al sopar del Mobile i ahir tampoc van rebre el monarca a l’arribada a la Fira de Barcelona, encara que el van saludar a l’interior.

Cap a les 10 es van desplaçar tots ells amb autobús fins a l’espai del recinte on es va fer el recorregut inaugural: hi va haver el rei, Sánchez, Torra, Calviño i Duque, Colau, Marín, Hoffman i els consellers Pere Aragonès, Elsa Artadi, Jordi Puigneró i Àngels Chacón.

La inauguració del Mobile va tenir lloc en un context d’alta tensió a causa del judici al Tribunal Suprem contra els líders polítics acusats d’organitzar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i que reprèn avui les sessions. S’hi uneix la convocatòria d’eleccions generals el pròxim 28 d’abril després que el PDeCAT i ERC votessin en contra dels pressupostos presentats per Sánchez. Felip VI, Sánchez i Torra no coincidien des del passat 17 d’agost a Barcelona en els actes pel primer aniversari dels atemptats de la capital catalana i Cambrils.

El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, va acusar Torra i Colau de fer el ridícul al no haver acudit ahir a la salutació protocol·lària amb el cap de l’Estat. Per la seua banda, el vicesecretari d’Organització del Partit Popular, Javier Maroto, va expressar el seu suport a Felip VI davant de l’“intent d’humiliació” per part del president de la Generalitat i de l’alcaldessa de Barcelona.

El rei Felip VI, Pedro Sáchez, Quim Torra i Ada Colau van posar junts a la inauguració de l’MWC.

El rei Felip VI, Pedro Sáchez, Quim Torra i Ada Colau van posar junts a la inauguració de l’MWC.EFE

El rei Felip VI, Pedro Sáchez, Quim Torra i Ada Colau van posar junts a la inauguració de l’MWC.

El rei Felip VI, Pedro Sáchez, Quim Torra i Ada Colau van posar junts a la inauguració de l’MWC.EFE

tracking