SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

El Govern no aconsegueix l'aval dels comuns i fracassa el Pressupost

L’Executiu no aconsegueix un acord per als comptes per segon any consecutiu || Albiach ratifica el ‘no’ definitiu dient “aquí es queden amb la seua proposta”

Imatge de Pere Aragonès, ahir al Parlament de Catalunya durant la compareixença.

Imatge de Pere Aragonès, ahir al Parlament de Catalunya durant la compareixença.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, no van aconseguir convèncer ahir els comuns perquè donessin suport als pressupostos del 2019, la qual cosa aboca Catalunya a quedar-se sense comptes per segon any consecutiu. Els dos van comparèixer al ple del Parlament per explicar el contingut dels comptes, en un últim intent per aconseguir el suport del grup de Jéssica Albiach, però no ho van aconseguir, i aquesta va certificar el no definitiu: “Aquí es queden amb la seua proposta.”

El president havia demanat als comuns i a la resta de grups abandonar el “tacticisme electoral” i acceptar negociar uns Pressupostos que, segons va defensar, incloïen importants augments de la despesa social de fins a 1.600 milions d’euros. En aquesta mateixa línia, Aragonès va oferir apujar l’impost de Successions i l’IRPF, però els comuns van considerar que la proposta quedava molt lluny del que feia mesos que sol·licitaven, per la qual cosa el Govern es va quedar sense el suport de l’únic partit que havia mostrat disposició a fer-ho. La proposta d’Aragonès consistia a apujar el tipus màxim del 25,5% del tram autonòmic de l’IRPF a les rendes més altes, a partir dels 120.000 euros, i no des dels 175.000, com passa actualment. Això hauria representat un increment de dos punts per aquestes rendes, i una recaptació addicional d’uns 16,3 milions d’euros anuals.

El no dels comuns, i si no hi ha un gir en els pròxims dies, obligarà la Generalitat a prorrogar els comptes un altre any. Torra va advertir que això deixa l’administració catalana en “una situació financera difícil” i amb el repte de complir diversos compromisos contrets fins ara.

D’altra banda, el Parlament va instar l’Executiu a incrementar en 200 milions d’euros la partida pressupostària destinada a la renda garantida de ciutadania als comptes d’aquest any. Així ho fixava una moció impulsada pels comuns i avalada per la resta de diputats, excepte els de JxCat i Esquerra Republicana. La proposta de resolució de Ciutadans i CatECP que demanava crear una comissió d’investigació sobre l’adjudicació del servei d’Aigua en Alta Ter-Llobregat (ATLL) va ser rebutjada.

tracking