SEGRE

POLÍTICA ÒBIT

Mor l’històric dirigent del PNB Xabier Arzalluz amb vuitanta-sis anys

Líder dels nacionalistes bascos durant 25 anys, va abandonar la primera línia política el 2004 || Dirigents de tot l’espectre polític posen en valor la seua figura

L’expresident del PNB Xabier Arzalluz, mort ahir a l’edat de 86 anys a Bilbao.

L’expresident del PNB Xabier Arzalluz, mort ahir a l’edat de 86 anys a Bilbao.PNV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident del PNB i exdiputat Xabier Arzalluz va morir ahir a Bilbao als 86 anys, segons va anunciar en un comunicat la formació que va liderar durant 25 anys. Nascut a Azkoitia el 1932, va ingressar al seminari de Durango el 1942 i més tard al de Javier, dels jesuïtes. Llicenciat en Dret per la Universitat de Saragossa, va ampliar els estudis i es va especialitzar en dret polític a Berlín i a Frankfurt. Als 35 anys va abandonar la Companyia de Jesús i va traslladar la seua residència de Madrid a Bilbao, on es va afiliar al PNB en la clandestinitat. Elegit diputat a les eleccions constituents del 15 de juny del 1977, va abandonar l’escó al Congrés el febrer del 1980, quan va ser elegit president del Bizkaia Buru Batzar. Dos mesos després, es va convertir en el líder de l’Euskadi Buru Batzar, màxim òrgan del PNB. Va ostentar aquest càrrec fins al 1984 i també en una segona etapa, entre el 1987 i el 2004. Va ser llavors quan el va substituir Josu Jon Imaz al capdavant del PNB i va deixar la primera línia de la política.

Com a líder dels nacionalistes bascos, va negociar el suport del PNB als governs en minoria de Felipe González i de José María Aznar la dècada del 1990.

Després de transcendir la notícia de la seua mort, el lehendakari, Íñigo Urkullu, va lamentar la pèrdua del “guia de la construcció nacional i social d’Euskadi durant la transició i la democràcia”. També l’expresident basc Juan José Ibarretxe va dir d’ell que va ser “un home de gran prestigi”. En aquesta mateixa línia, el president del PNB, Andoni Ortuzar, va manifestar que Arzalluz “ho va ser tot”. “Va fer una gran feina pel país”, va destacar.

Per la seua banda, EH Bildu, a través de les xarxes socials, va agrair “l’aportació a aquest poble i al nacionalisme” efectuada per Arzalluz.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va manifestar així mateix les seues condolences per la mort de l’històric dirigent del PNB, igual que l’exministre d’Exteriors, el popular José Manuel García-Margallo i el portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà. “Va saber transigir i va saber plantar-se”, va subratllar aquest últim.

tracking