SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

El Govern intentarà abordar noves despeses amb crèdits excepcionals

Al no haver pogut aprovar els pressupostos catalans || Pere Aragonès descarta eleccions pel context “d’inestabilitat” a l’Estat i pel judici de l’1-O

Imatge de Pere Aragonès durant la visita a l’hospital Joan XIII de Tarragona, ahir.

Imatge de Pere Aragonès durant la visita a l’hospital Joan XIII de Tarragona, ahir.TWITTER @GOVERN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va avançar ahir que el departament ja prepara canvis legislatius per poder gastar 1.200 milions d’euros per a “necessitats urgents i inajornables” en el context de pròrroga pressupostària. Segons el pla de contingència d’Aragonès, es preveu pagar la devolució de les pagues extres prevista per al 2019, encara que la Generalitat no hagi pogut aprovar els comptes.

En una entrevista a la cadena televisiva TV3, el vicepresident va admetre que probablement en altres circumstàncies hi hauria un avanç electoral al no poder aprovar els comptes, però va defensar que l’Executiu català ha de gestionar la prorroga per “responsabilitat” atès el context “d’inestabilitat” a l’Estat, la proximitat de les eleccions municipals i el judici de l’1-O. Aragonès va explicar que a partir de dimarts que ve el Govern iniciarà el pla de contingència de la pròrroga pressupostària amb l’objectiu de garantir els serveis fonamentals, com seguir pagant als professors, als nous metges i la renda garantida de ciutadania. Segons els càlculs del vicepresident, es necessiten 1.200 milions d’euros i per ampliar el màxim de despesa establert als comptes del 2017, les ara vigents, la Generalitat impulsarà crèdits extraordinaris que el Parlament haurà d’aprovar.

Per la seua banda, la presidenta del grup CatECP al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, va acusar Aragonès de “mentir”, “fer propaganda” i “atacar” l’únic grup disposat al diàleg amb els pressupostos. A través de diversos tuits al seu compte de Twitter, Albiach va respondre a les declaracions del vicepresident i va dir: “No demanàvem la lluna, només mesures senzilles i realitzables.” Va afegir que Aragonès es vol presentar com un “nou Mas-Colell” perquè “s’atansen les eleccions”. Així mateix, va lamentar que “en temps de descompte” el Govern realitzés una proposta fiscal que va titllar de “tímida” i que va situar “lluny” de la del seu partit.

Albiach va considerar que l’Executiu no va demostrar mai una “voluntat real” d’aprovar els comptes i va recordar que té sobre la taula des del novembre les deu mesures de mínims que reclama el seu grup.

tracking