SEGRE

TRIBUNALS

Membres de la Taula de Cs i PSC contradiuen Forcadell: "No hem d'admetre propostes contra la Constitució"

El vicepresident segon del Parlament de Catalunya, José María Espejo Saavedra (Cs), i el secretari segon de la Taula del PSC, David Pérez

Membres de la Taula de Cs i PSC contradiuen Forcadell:

Membres de la Taula de Cs i PSC contradiuen Forcadell: "No hem d'admetre propostes contra la Constitució"EP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident segon del Parlament de Catalunya, José María Espejo Saavedra (Cs), i el secretari segon de la Taula del PSC, David Pérez, han afirmat aquest dilluns en el judici pel procés independentista que aquest òrgan tenia "l’obligació" d’inadmetre a tràmit aquelles resolucions de llei relacionades amb la independència donat a què el Tribunal Constitucional (TC) les havia declarat il·legals, contradient així les al·legacions de l’expresidenta de la cambra autonòmica Carme Forcadell, que s’enfronta a 17 anys de presó per rebel·lió.

Forcadell va explicar davant del tribunal presidit per Manuel Marchena, durant la seua declaració, que la Taula ha d’admetre a tràmit totes les propostes parlamentàries sense entrar en el seu contingut, només estudiar les qüestions formals. Preguntada pel rebuig anys abans de dos iniciatives legislatives populars sobre una llei del referèndum, l’expresidenta va indicar que en aquest cas sí que estaven obligats per llei a entrar en el fons, una tesi que també ha estat desmentida per aquests dos parlamentaris durant les seues declaracions com a testimoni.

A preguntes de la fiscal Consol Madrigal, Espejo ha assenyalat que el deure de la Taula és "qualificar" l’admissibilitat de qualsevol proposició independentment de qui la present. Respecte a les lleis de desconnexió, ha dit que en reiterades ocasions va recordar "expressament" les advertències del TC i la seua oposició sobre permetre el debat sobre les lleis independentistes.

Encara així la Taula va introduir de manera "absolutament irregular" la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica -les lleis de desconnexió aprovades el 6 i 7 de setembre de 2017-, ha indicat. "No va ser de manera espontània", ha afegit.

Posteriorment, Pérez s’ha manifestat en la mateixa línia i ha assegurat rotundament que els membres de la Taula tenen "l’obligació d’inadmetre quan s’incompleix l’ordenació constitucional". En aquest context, ha apuntat que ell també es va oposar a la tramitació de les esmentades propostes independentistes i que també va advertir per escrit que es podien vulnerar el mandat del tribunal de garanties.

tracking