SEGRE

POLÍTICA

Puigdemont entra en el Parlament Europeu per assistir a una exposició sobre el català

Accedeix gràcies a la invitació d’un eurodiputat

Puigdemont entra en el Parlament Europeu per assistir a una exposició sobre el català

Puigdemont entra en el Parlament Europeu per assistir a una exposició sobre el catalàEP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha assistit aquest dilluns a la inauguració d’una exposició sobre la llengua catalana a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les, on ha criticat que es prohibís fa unes setmanes una conferència en què anava a intervenir i ha acusat les institucions de la UE d’una actitud "covarda" per no pressionar Espanya com ho fan amb altres membres com Polònia i Hongria.

"Aquest és el típic doble estàndard que fa mal a la democràcia europea. Són molt valents quan es tracta d’exigir -i així tenen que hacerlo_a Estats com Hongria i Polònia, però són molt covards quan s’ha d’exigir el mateix a un Estat com l’espanyol", ha declarat Puigdemont a la premsa.

"Són molt valents prohibint que un representant dels catalans, el president Quim Torra, pugui fer ús d’una sala malgrat tenir el dret legítim de fer-ho, o a mi mateix, i en canvi són molt covards a l’hora de bloquejar les portes al feixisme, a la ultradreta," ha continuat.

Puigdemont ha criticat així que l’Eurocambra hagi finalment autoritzat la conferència de dimecres vinent en què intervindran diversos membres del partit d’ultradreta espanyol VOX.

Els serveis de seguretat de la institució han donat llum verda a l’acte de VOX després de concloure que no planteja problemes de seguretat -com sí que van veure en una altra conferència prevista el febrer amb Puigdemont i Torra- i que els qui els han convidat han complert en temps i forma amb els procediments.

Així les coses, Puigdemont ha conclòs que el president del Parlament Europeu, el conservador italià Antonio Tajani, "ha de ser en campanya electoral" i en "témer-se els mals resultats" del Partido Popular Europeo, comença a "festejar els vots de la ultradreta espanyola".

En tot cas, ha reblat, "és important que, de cara a les eleccions, sapiguem exactament quina resposta donar a aquesta regressió democràtica d’una Europa en mans d’aquesta gent, gent com Tajani".

El polític català ha recordat que no és la primera vegada que trepitja les instal·lacions del Parlament europeu, encara que sí que és la primera ocasió que ho fa des que es va autoexiliar a Bèlgica.

L’expresident ha estat convidat per l’eurodiputat de PDeCAT Ramon Tremosa, que va organitzar al costat de la Plataforma per la Llengua una exposició sobre el català que pretén denunciar que un idioma parlat per milions d’europeus no sigui oficial a la Unió Europea.

L’exposició va ser inicialment suspesa pels serveis de l’Eurocambra en considerar que tenia un contingut "obertament polític" i era inapropiada a pocs mesos de les eleccions generals a Espanya, però finalment va ser autoritzada després d’acceptar els organitzadors canvis per rebaixar el seu perfil polític.

A l’acte han assistit la resta de polítics catalans que van fugir de la Justícia espanyola a Bèlgica amb Puigdemont -ToniComín, Clara Ponsatí, Meritxel Serret i Lluis Puig. També eren eurodiputats nacionalistes com el flamenc Mark Demesmaeker (NV-A), Matt Carthy (Sinn Fein), Izaskun Bilbao (PNB) i Josep-Maria Terricabras (ERC).

La presència de Puigdemont ha estat una incògnita fins l’últim moment, ja que els organitzadors no van comunicar al Parlament Europeu el seu nom en la llista prèvia de convidats a l’exposició ni des de l’equip de l’expresident es va voler informar sobre la seua intenció d’acudir.

Finalment, Puigdemont va entrar amb normalitat a la seu de l’Eurocambra com a part dels convidats d’últim minut de l’eurodiputat Tresmosa, després de presentar la seua documentació i passar amb normalitat els controls de seguretat habituals.

L’expresident català ha assegurat, no obstant això, que no "va ocultar res" i que des del primer moment va traslladar la seua intenció de participar. A la seua arribada a l’exposició, Puigdemont ha estat rebut per una trentena de persones que assistien a l’acte amb aplaudiments i crits de "president".

tracking