SEGRE

Millo: "Junqueras no era partidari que el referèndum anés tan ràpid"

L'exdelegat del govern espanyol afirma que va intentar "persuadir" Puigdemont perquè abandonés un "plantejament políticament suïcida"

L'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo

Millo: "Junqueras em va dir que no era partidari que el referèndum anés tan ràpid"RTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo ha assegurat aquest dimarts al Tribunal Suprem que l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras li va traslladar de manera no pública que no era partidari que el referèndum "anés tan ràpid" i que li va demanar que persuadís la resta de companys de Govern perquè "rectifiquessin". En la seva declaració com a testimoni, Millo ha relatat que va intentar "persuadir" a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont perquè no convoqués el referèndum i que abandonés un "plantejament políticament suïcida"

En respostes a la fiscalia, Millo ha dit que inicialment va tenir una relació "correcta i recíproca amb el Govern" quan va ser nomenat delegat, i que durant la primera reunió que va tenir amb Puigdemont li va manifestar la seva voluntat "d'intentar que això no acabés malament, que no anéssim a una situació que provoqués un enfrontament amb l'Estat". Segons ell, Puigdemont li va dir que la seva voluntat també era buscar "una solució que no arribés a un conflicte amb l'Estat".

Millo ha explicat que va intentar "persuadir" l'expresident per tal que no mantingués el full de ruta marcat i que li recordava que "era el representant ordinari de l'Estat a Catalunya i que la seva obligació era complir amb la llei i amb les sentències dels tribunals". Però ha dit que Puigdemont només tenia interès per parlar del referèndum d'autodeterminació, no d'altres temes. "Sempre vaig dir que no era possible de cap manera, que estava fora del marc legal i que de la sobirania nacional no anàvem a parlar mai", ha reblat.

L'exdelegat ha assegurat que, tot i que no es negava a parlar, no va tenir la capacitat de negociar "res". "Em vaig trobar una cadira buida", ha dit, "vaig dedicar molts esforços a persudiar-lo perquè acabés amb aquell plantejament políticament suïcida". L'exdelegat va alertar que aquesta posició "fracturaria, dividiria, portaria problemes importants de convivència".

Millo ha explicat que Puigdemont li va transmetre la seva determinació a convocar el referèndum i que el va emplaçar a seguir parlant, però que això va suposar un "punt d'inflexió". Després d'una reunió el 6 de juny, ha afegit, es va acabar la "relació formal". "Aquell dia es posa un punt i final", ha dit, tot insistint que si tirava endavant el referèndum es feia "un dany irreversible a Catalunya en termes de convivència, de cohesió socal", i que anava "a provocar una situació molt negativa i perjudicial".

També ha explicat que es va reunir de manera no pública amb Junqueras i que aquest li va dir que no era partidari que el referèndum "anés tan ràpid" i li va demanar que persuadís la resta dels companys de Govern perquè "rectifiquessin". Ara bé, va dir que, si no ho aconseguien, ell estaria al costat del Govern. "La meva capacitat de persuasió té límits i si estan disposats a incomplir la llei i és una decisió personal i política conscient, al final no pots fer res més", ha dit.

Sobre la relació amb Junqueras, també ha explicat que l'exvicepresident també tenia com a objectiu un referèndum i que es va presentar obertament a favor de la independència. Però que va fer distincions amb els seus companys. "Jo defenso la independència i sempre he estat i independentista però en el meu Govern hi ha gent que no hi ha estat mai i ara han de fer esforços per demostrar que ho són més que jo", ha explicat Millo que li va dir Junqueras.

Forn volia facilitar l'1-O

Segons Millo, el canvi al Govern al juliol del 2017 el va "preocupar" perquè tant l'exconseller d'Interior Jordi Jané i l'exdirector de la policia Albert Batlle havien dit que sempre "complirien la llei i no es posarien d'esquenes a cap sentència". En canvi, amb l'entrada de Joaquim Forn a Interior el tarannà va canviar, segons ha dit Millo. Ja en la primera reunió formal, l'exconseller Forn va dir que treballaria per garantir que "la jornada electoral de l'1-O es desenvolupés amb total normalitat". "Em vaig quedar sorprès i ja li vaig mostrar un total desacord", ha relatat.

tracking