SEGRE

PANORAMA

Nieto nega les càrregues policials i acusa els Mossos de “legitimar” el referèndum de l'1-O

L’exsecretari d’Estat de Seguretat culpa Forn i Trapero d’incomplir el mandat judicial || Assegura que va témer pels guàrdies civils i la secretària judicial a la conselleria d’Economia

José Antonio Nieto, ahir durant la seua intervenció com a testimoni en el judici.

José Antonio Nieto, ahir durant la seua intervenció com a testimoni en el judici.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exsecretari d’Estat de Seguretat José Antonio Nieto va acusar ahir els Mossos d’haver “legitimat” el referèndum il·legal de l’1-O. En la seua declaració al Suprem, es va mostrar “convençut” que el referèndum s’hauria desconvocat si la policia catalana hagués manifestat de forma “clara i evident” la voluntat de complir el mandat judicial. Nieto va retreure als Mossos i al major Josep Lluís Trapero haver estat “totalment alineats” amb el Govern català, alhora que va assumir la responsabilitat d’enviar uns 6.000 policies i guàrdies civils a Catalunya. De fet, després de les crítiques dels sindicats policials a l’exministre Zoido per no assumir responsabilitats, Nieto va fer pinya amb l’acció dels agents l’1-O. Va negar que “tècnicament” hi hagués càrregues i va dir que es va utilitzar la “mínima força imprescindible”. També va avalar les tesis de les acusacions, va parlar “d’actes de violència organitzada” durant el 20-S i en va culpar els CDR. Va arribar a dir que va témer pels guàrdies civils i la secretària judicial que aquell dia van escorcollar la seu de la conselleria d’Economia.

Nieto no va eludir responsabilitats i va dir que era ell qui estava al capdavant de l’operatiu l’1-O, això sí, sempre amb l’aval del ministre Juan Ignacio Zoido i l’assessorament de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Va afirmar que va intervenir “de forma molt activa” en la decisió de traslladar entorn de 6.000 efectius a Catalunya per evitar el referèndum, i va recordar que l’exconseller Joaquim Forn s’hi va oposar perquè defensava que “amb la capacitat dels Mossos n’hi havia prou”.

Durant el seu testimoni, Nieto es va esforçar per defensar l’actuació policial dels cossos espanyols en compliment de l’ordre judicial d’aturar el referèndum, que va qualificar “d’exemplar”, i va dir que es va mantenir en tot moment un “equilibri” entre complir l’ordre judicial i “garantir la seguretat” dels policies i de les “persones que volien impedir la seua actuació”. En aquest sentit, va argumentar que si l’ordre que s’hagués donat hagués estat de complir completament l’ordre judicial de parar l’1-O, “l’ús de la força hauria estat més gran”. A més, va afegir que van optar per “replegar-se i no complir l’objectiu” per salvaguardar la seguretat dels agents i també de les persones que hi havia als col·legis. Sobre l’ús de la força, va dir que encara que “en alguns casos va cridar molt l’atenció, només es va utilitzar per replegar ordenadament els efectius policials” envoltats de gent.

Per la seua part, Joaquim Forn va veure el relat de Nieto “ple de falsedats”. “És un relat que nega la violència policial l’1-O i que la inventa per part de la gent que volia votar”, va sentenciar l’exconseller.

tracking