SEGRE

ÀSIA ECONOMIA

La Xina abaixarà impostos per lluitar contra la desacceleració econòmica

L’economia del gegant asiàtic creixerà entre el 6 i 6,5% en plena guerra comercial amb els EUA || Puja la despesa militar i adverteix Taiwan de les idees secessionistes

El primer ministre xinès, Li Keqiang, durant la seua intervenció davant de l’Assemblea Popular Nacional.

El primer ministre xinès, Li Keqiang, durant la seua intervenció davant de l’Assemblea Popular Nacional.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats xineses han establert una meta de creixement per a la segona economia mundial més gran el 2019 d’entre el 6 i el 6,5 per cent, davant l’expansió del 6,6% registrada l’any 2018, que va suposar el ritme de creixement més feble des del 1990, segons va anunciar ahir el primer ministre xinès, Li Keqiang, al seu informe anual sobre l’economia xinesa presentat al Palau del Poble per començar la sessió anual del ple de l’Assemblea Popular Nacional (APN).

Si fa un any el Legislatiu xinès va encimbellar el president, Xi Jinping, com el líder amb més poder des dels temps de Mao Tse-tung, a l’abolir els límits del seu mandat, en la sessió d’aquest any l’objectiu era mantenir la confiança malgrat la baixada en el ritme de creixement de l’economia, sobretot davant de les actuals difícils relacions comercials amb els EUA.

“La inestabilitat i la incertesa s’estan incrementant de manera visible i els riscos exteriors estan augmentant”, va advertir el polític xinès, a l’afirmar que l’economia xinesa haurà de fer front aquest any a un entorn “més complicat”, així com a reptes majors “en número i abast” en un context de pressions a la baixa i moderació del creixement, per la qual cosa va assegurar que la Xina ha d’estar preparada per a “una dura lluita”. Per fer front a les dificultats més grans, Li va avançar que la política fiscal serà “més enèrgica”, a l’anunciar un estímul fiscal de 263.400 milions d’euros mitjançant baixades d’impostos a les empreses i particulars de 171.271 milions, per sobre de la rebaixa de 144.916 milions de l’any 2018.

En aquest sentit, el premier xinès va anunciar una rebaixa des del 16 al 13% de l’IVA de les empreses manufactureres, mentre que per als sectors de la construcció i el transport l’impost passarà a ser del 9%, davant de l’anterior 10%.

Per quart any consecutiu, la Xina incrementarà el pressupost en Defensa, un 7,5%, encara que en menor mesura que l’any 2018, que es tractava d’un 8,1 per cent.

A més, Keqiang va advertir a Taiwan que Pequín combatrà i frenarà “decididament” qualsevol activitat relacionada amb una possible “independència de Taiwan”.

tracking