SEGRE

PANORAMA

Els creadors del web de l'1-O no van cobrar els seus treballs

Se’ls va assegurar que no els abonaria la Generalitat || Un publicista fins i tot va emetre una factura negativa de 80.000 € per la feina

El publicista Ferran Burriel, ahir al Suprem.

El publicista Ferran Burriel, ahir al Suprem.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos estudiants informàtics van declarar ahir en el judici pel procés independentista a Catalunya que l’expresident i l’exvicepresident de la Generalitat Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, respectivament, els van oferir 500.000 euros per elaborar un sistema de votació electrònica de cara al referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

Així ho van declarar els dos joves, Vicent Nos i Quim Franquesa, en la seua compareixença en qualitat de testimonis durant el judici, on van detallar que van assistir a una reunió a mitjans d’agost del 2017 amb autoritats del Govern català de llavors en la qual se’ls va exposar l’objecte de l’aplicació que els demanaven desenvolupar.

Segons els dos testimonis va ser el militant d’ERC Xavier Vendrell qui va contactar amb Franquesa a començaments d’agost del 2017 per proposar-li desenvolupar un sistema de participació electrònica. Van admetre que sabien des del primer moment que aquesta aplicació s’utilitzaria per al referèndum independentista, però els van garantir que “seria legal” perquè estaria “emparat” per una llei que s’anava a aprovar a setmanes vista al Parlament.

Finalment tant un com l’altre es van fer enrere i van decidir no desenvolupar l’aplicació a causa de l’aprovació de les lleis de desconnexió, que “segurament anaven a ser anul·lades” pel Tribunal Constitucional, i perquè no sabien encara qui els pagaria.

Després va comparèixer Teresa Guix, a la qual la Generalitat va encarregar el disseny gràfic del web pactepelreferendum.cat. Guix va explicar que després de ser trucada per la Guàrdia Civil i el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, en el marc de la investigació de l’organització de l’1-O, va decidir per “prudència” tornar els 2.700 euros que li havien pagat per aquest disseny.

Un altre testimoni, el publicista Ferran Burriel, director de l’agència NotingAD, va admetre que va renunciar a cobrar –va emetre una factura negativa– per una campanya que va realitzar per a la Generalitat el març del 2017, relativa al registre de catalans a l’exterior. “80.000 euros, tirats?”, li va inquirir el fiscal. El testimoni va respondre afirmativament i apujant les espatlles, per afegir que actualment continua treballant per a la Generalitat.

tracking