Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Diego Pérez de los Cobos, ahir durant la segona jornada de la seua compareixença com a testimoni.
ACNTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Diego Pérez de los Cobos, ahir durant la segona jornada de la seua compareixença com a testimoni.
ACNMontserrat del Toro, secretària judicial del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona va afirmar ahir en el judici al Suprem que va tenir “por com qualsevol ésser humà” durant els escorcolls del dia 20-S quan va veure, des del terrat, la manifestació a les portes de l’edifici d’Economia. Va explicar que totes les ofertes que li van fer per sortir eren “indamissibles” perquè comportaven fer-ho per la porta principal, on hi havia un “mar de gent”. Així mateix, el coordinador de l’operatiu policial de l’1-O, el coronel Diego Pérez de los Cobos, va acabar ahir la seua compareixença reafirmant que no hi va haver càrregues policials durant l’1-O i afirmant que l’actitud dels ciutadans es va enfocar a evitar l’actuació policial.
Del Toro va explicar que es va negar a sortir d’Economia i que va trucar al magistrat instructor, Juan Antonio Ramírez Sunyer, que va ordenar al major Josep Lluís Trapero que la tragués de l’edifici. Fins i tot, va revelar que ella va arribar a demanar un helicòpter, una cosa no factible per les antenes del terrat. Va afegir que va haver de saltar “un muret d’un metre”. També va afirmar que va sentir per megafonia l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, però aquesta no va intervenir en la concentració. De fet, la diputada d’ERC Raquel Sans va afirmar que va ser ella qui ho va fer. Del Toro no va voler que el seu rostre es projectés durant la declaració.
El coronel de la Guàrdia Civil va afirmar que els votants de l’1-O “conformaven un bloc humà i alguns assumien el paper de fustigació als policies amb insults, agressions i llançament d’objectes”. A més, per a Pérez de los Cobos, “l’important” no va ser la quantitat de gent que va acudir a votar, “si va ser un milió o quinze”. “Si l’actitud no és d’obstrucció a la justícia no hi ha cap problema”, va dir, “el que és important és l’actitud” per sobre del nombre de concentrats. D’altra banda, el president del tribunal, Manuel Marchena, va amonestar Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, per “acusar” Pérez de los Cobos de provar de mentir respecte a la intervenció policial durant el referèndum.
El pràctic titular del port de Palamós, Pedro Buil, va assegurar ahir davant del Suprem que no hi havia “cap impediment” perquè el vaixell Moby Dato, conegut per tenir la imatge de Piolín, atraqués en aquesta infraestructura portuària per allotjar policies durant l’operatiu de l’1-O. En la seua declaració com a testimoni, va explicar que la denegació va arribar per part dels serveis centrals a Barcelona de Ports de Catalunya, i no des de la zona de Girona, com es fa habitualment. D’aquesta forma, va desmuntar la declaració de l’exconseller Josep Rull, que va afirmar que el moll estava ocupat per creuers.
Així mateix, el propietari de l’hotel Gaudí de Reus, Alberto Fraile, va reconèixer “diverses” concentracions a les portes del seu negoci, però va negar “pressions” per fer fora els policies que va allotjar abans de l’1-O. També va explicar que van anar el 4 d’octubre una vegada havia acabat la seua reserva. En canvi, l’administrador de l’hotel Travé de Figueres es va referir a dos concentracions “pacífiques”, però va relatar que van rebre diverses trucades amb “insults i amenaces” si no feien fora els agents. A més, van posar en coneixement de la Policia i la Guàrdia Civil aquesta situació i van haver de fer un “perímetre de seguretat” perquè no podien fer la seua feina “amb normalitat”.