SEGRE

ÀSIA CRISI NUCLEAR

Pyongyang reconstrueix una base de míssils tancada l'any passat

Les obres van poder començar fins i tot abans de la cimera entre Trump i Kim Jong-un al Vietnam || Les instal·lacions allotjaven plataformes de llançament

Imatge aèria que mostra l’estació satèl·lit de Sohae, dissabte passat a Cholsan County.

Imatge aèria que mostra l’estació satèl·lit de Sohae, dissabte passat a Cholsan County.EFE/ DIGITAL GLOBE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fotos per satèl·lit van mostrar ahir que Corea del Nord està reconstruint una base de míssils que havia començat a desmantellar l’any passat, un gest difícil d’interpretar però que podria indicar una insolència als Estats Units després del rebuig de les seues demandes en la cimera de Hanoi entre el president nord-americà, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un.

Les imatges van ser obtingudes el passat 2 de març, tres dies després de la cimera al Vietnam, i mostren que a la base de Sohae (nord-oest del país) s’han començat a restaurar estructures a la plataforma de llançament i al banc de prova vertical per a motors de míssils. A la pista de llançament s’observa així mateix que l’estructura per transportar projectils sobre rails està sent restituïda.

El web 38north, dependent del centre d’investigació Stimson, i el Centre d’Estudis Estratègics i Internacionals (CSIS), tots dos amb seu a Washington, creu, tanmateix, que les noves tasques de reconstrucció van poder començar entre el dia 16 de febrer i el 2 de març, és a dir, fins i tot abans de la fallida cimera al Vietnam entre el dos líders polítics.

Corea del Nord va començar a desmantellar aquestes dos instal·lacions clau de Sohae el mes de juliol passat, després de la primera cimera a Singapur entre el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i Donald Trump, que es va interpretar com un gest que mostrava la predisposició de Pyongyang a avançar cap a la desnuclearització.

Es desconeixen els motius pels quals el règim ha apostat per restituir ara unes instal·lacions que no havien mostrat activitat des del mes d’agost passat i el pes de les quals dins del programa d’armes del règim no sembla, d’altra banda, gaire destacable.

Així, Sohae és la principal base de l’anomenat programa espacial nord-coreà i ha estat escenari de quatre importants llançaments (un dels quals fallit). Van tenir lloc el 2012 i el 2016 i es van dur a terme per intentar posar en òrbita diversos satèl·lits, en el que es va considerar una excusa per poder provar tecnologia de míssils balístics intercontinentals (ICBM) i que l’ONU va acabar sancionant en conseqüència.

tracking