SEGRE

SUCCESSOS

L’acte definitiu dels "armilles grogues" evidència la seua erosió

Set mil manifestants a tot el país a mitja jornada, dels quals 2.800 van ser a París

L'acte definitiu dels

L'acte definitiu dels "armilles grogues" evidència la seua erosióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els "armilles grogues" van participar aquest dissabte en un dissetè cap de setmana de protestes, amb la voluntat de convertir-lo en l’"acte definitiu" mitjançant una crida a la convergència de lluites, com la urgència social i el feminisme, encara que la divisió dels seguicis va mostrar l’erosió del moviment.

Amb uns 7.000 manifestants a tot el país a mitja jornada, dels quals 2.800 van ser a París, segons xifres del Ministeri de l’Interior, la participació va registrar, tanmateix, un lleuger repunt respecte al dissabte anterior.

Davant de l’imminent final del Gran Debat Nacional -trobades entre administracions i ciutadans organitzats pel Govern com a resposta al descontentament social-, els "armilles" volien convertir aquest cap de setmana en l’"acte definitiu", no tant per ser l’últim sinó per renovar l’energia de la protesta.

La voluntat inicial era ocupar els voltants de la Torre Eiffel durant tres dies, però els primers intents aquest divendres a la nit van caure aviat en un pou sense fons davant del desallotjament, per part dels agents de policia.

El moviment buscava a més evolucionar amb una marxa que havia de servir per mostrar múscul i unir diverses veus: les dones havien de tenir més visibilitat, un dia després del Día de la Dona; però també denunciar la urgència social, segons defensava una de les líders, Priscillia Ludovsky.

Ludovsky, una de les que va mobilitzar inicialment a la població quan el Govern va anunciar l’octubre passat un augment dels impostos al carburant, va alertar aquest dissabte també de la urgència climàtica, una unió que fins ara semblava improbable.

"Fi del món i fi de mes, mateix combat," va repetir des del pont d’Ièna al costat d’un grup de manifestants que advoquen per una evolució de les denúncies.

"La majoria d’'armilles grogues’ vol consumir de forma més sana i són conscients que caldrà fer millores per menjar i respirar millor. Si la fiscalitat ecològica va despertar el nostre enuig és perquè els impostos que han de servir a la transició ecològica es consagraven a una altra cosa", va dir Ludovsky en una entrevista al diari "Le Parisien".

A la capital, la manifestació va arrencar a primera hora del matí a l’avinguda dels Camps Elisis i a els "armilles" se’ls van sumar els sindicats, amb armilles roges, i treballadors de guarderies, en armilles roses, al costat de dones vestides del mateix color que demanaven igualtat en aquesta jornada.

Una presència que va ser més aviat simbòlica, ja que el groc i les reivindicacions a favor de nous mecanismes de democràcia participativa van centrar la protesta.

Tanmateix, de camí al jardí de Luxemburg, que havia de ser el punt final, el conjunt es va fraccionar en quatre.

Hores més tard, els antiavalots intervenien en la famosa avinguda parisenca per dispersar els manifestants que havien bloquejat el carrer, provocant els primers enfrontaments del dia que es va saldar amb 19 detencions, segons va informar Efe la prefectura de París.

L'acte definitiu dels

L'acte definitiu dels "armilles grogues" evidència la seua erosióEFE

L'acte definitiu dels

L'acte definitiu dels "armilles grogues" evidència la seua erosióEFE

tracking