SEGRE

PARTITS LLISTES ELECTORALS

Puigdemont imposa els seus fidels i pugnarà amb Junqueras a les eleccions europees

Un pas més de l’expresident per “internacionalitzar el dret d’autodeterminació de Catalunya” || Jordi Sànchez, ratificat com a cap de llista per Barcelona a les eleccions generals del 28-A

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, dilluns passat al Parlament Europeu.

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, dilluns passat al Parlament Europeu.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont liderarà la candidatura de JxCAT a les eleccions europees del dia 26 de maig i ha situat els seus fidels a les llistes per al Congrés, on seran cap de cartell Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull –a la presó i en ple judici al Suprem–, i l’advocat d’aquest últim, Jaume Alonso-Cuevillas (vegeu pàgina 11). Després d’una reunió urgent en què JxCAT va acordar presentar-se amb aquesta marca a les eleccions generals del 28 d’abril i a la doble cita de les municipals i europees del dia 26 de maig, la consellera Elsa Artadi va revelar ahir que Puigdemont encapçalarà la llista de l’espai postconvergent a les eleccions al Parlament Europeu. Després de setmanes de pugna entre l’entorn de Puigdemont i el PDeCAT, l’expresident català ha aconseguit situar els seus fidels als llocs clau de totes les candidatures de JxCAT a les generals del 28-A, que encapçalarà per Barcelona l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez. Per la seua part, l’expresident competirà també directament amb Oriol Junqueras, que ja va ser anunciat com a cap de llista d’ERC per a les elecions europees. “La millor manera de continuar internacionalitzant el conflicte i que se’ns escolti a Europa, que es vegi la repressió, és que hi hagi una veu lliure de JxCAT a Europa, i aquesta veu no pot ser altra que la de Carles Puigdemont”, va ressaltar Artadi, que deixarà el Govern per secundar la llista de l’exconseller Joaquim Forn, també en presó preventiva i jutjat al Suprem, en les eleccions municipals de Barcelona. Per la seua part, el president del PDeCAT, David Bonvehí, va afirmar que el seu partit “surt reforçat” de l’acord “satisfactori” amb la Crida de Puigdemont i amb JxCat. El líder del PDeCAT va anunciar la creació d’un nou espai per poder “governar” conjuntament la formació i el grup parlamentari: “Estarem a l’òrgan de presa de decisions, amb totes les conseqüències.” També va considerar que la ciutadania vol candidatures “més transversals” i va defensar així que el PDeCAT “forma part” de JxCat. A les generals, Jordi Sànchez estarà secundat a Barcelona com a número dos per la consellera de Cultura, Laura Borràs, seguida de la diputada al Congrés més afí a les tesis de Carles Puigdemont, Míriam Nogueras, i l’eurodiputat Ramon Tremosa, que cedeix el seu espai a la llista al Parlament europeu a l’expresident.

Artadi va defensar que, després de setmanes de negociacions en l’espai postconvergent entre el PDeCAT, la Crida i JxCAT, es va acordar que la marca electoral sigui JxCAT i que es presenti a totes les cites electorals amb un projecte “transversal” per tal de reflectir l’esperit del referèndum de l’1-O, la declaració d’independència del 27-O i les eleccions autonòmiques del 21-D.

La CUP decideix no anar a les generals i centrar-se en les municipals

La CUP va decidir ahir en un consell polític extraordinari que no es presentarà a les eleccions generals del 28 d’abril, i que prefereix “centrar-se en les municipals”, va informar el partit en un comunicat. La militància de la CUP va considerar que “no es donen les condicions necessàries per convertir-se en una candidatura autènticament rupturista i transformadora a l’Estat espanyol”. La votació d’aquesta decisió va obtenir 20 vots a favor de presentar-se, 37 en contra i 4 abstencions, segons va informar l’exdiputada de la CUP Mireia Boya després del consell. “Volem destinar tots els esforços per construir les condicions de la ruptura des dels ajuntaments”, va afirmar Boya, que va defensar les polítiques municipalistes de ruptura des de baix i amb mobilitzacions constants. En aquest sentit, va animar la ciutadania a participar a la manifestació independentista de dissabte vinent a Madrid per demostrar que “la societat catalana no basa només la seua activitat política a les institucions, sinó que és al carrer”.

tracking