SEGRE

EMPRESES

El Regne Unit no imposarà aranzels a la majoria de les importacions si no hi ha pacte

El Regne Unit no imposarà aranzels a la majoria de les importacions si no hi ha pacte

El Regne Unit no imposarà aranzels a la majoria de les importacions si no hi ha pacteEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Regne Unit no imposarà aranzels sobre la majoria de les importacions i no els aplicarà sobre els productes irlandesos que entrin a la província d’Irlanda del Nord si el país surt finalment de la Unió Europea (UE) sense acord.

El Govern britànic va divulgar aquest dimecres les mesures que adoptarà país si el Parlament de Westminster (Londres) decideix aquesta nit en una votació que el Regne Unit es retirarà de la Unió Europea (UE) aquest 29 de març sense cap tipus de pacte.

La Cambra dels Comuns votarà després de les 19.00 GMT sobre aquesta opció després que els diputats rebutgessin ahir a la nit per segona vegada l’acord del "brexit" negociat durant gairebé dos anys entre el Govern de Theresa May i el bloc europeu.

Davant de la incertesa sobre la manera en què es concretarà el "divorci" britànic, el Govern va donar a conèixer aquestes noves mesures temporals, que impliquen, segons va indicar l’Executiu, una "modesta liberalització" del règim de tarifes ja que el 87% de les importacions no estaran sotmeses a aranzels.

La mesura corresponent a Irlanda del Nord respon a les circumstàncies úniques d’aquest territori, la frontera oberta del qual amb la República d’Irlanda ha estat vital per mantenir el procés de pau a la província britànica.

"Aquests són els únics passos que el Govern del Regne Unit pot prendre de manera unilateral per complir el nostre total compromís d’evitar una frontera dura en cas que no hi hagi acord", va assenyalar el Govern en una nota en donar a conèixer les mesures.

Els "arranjaments especials" pensats per a Irlanda del Nord no s’aplicaran, segons el Govern, per als productes comunitaris que travessin la frontera des de la República d’Irlanda.

Encara no està clar quines mesures pugui adoptar el Govern de la República d’Irlanda en el seu costat de la frontera.

Entre el 13% de les importacions que estaran subjectes a aranzels figuren la carn de boví, de corder, d’au i alguns productes lactis, ja que el seu objectiu és protegir els agricultors i productors del Regne Unit d’importacions barates.

En cas que el Regne Unit marxi de la UE sense text, aquestes mesures s’aplicaran durant un període de 12 mesos mentre es revisa i es decideixen els passos a seguir en matèria duanera.

"La nostra prioritat és assegurar un acord amb la UE ja que això evitarà una alteració de les nostres relacions comercials globals. No obstant això, hem de preparar-nos per a totes les eventualitats", ha assenyalat avui el secretari d’estat britànic de Comerç, George Hollingbery.

"Si ens marxem sense pacte, situarem la majoria dels nostres aranzels a la importació a zero, mentre mantenim tarifes sobre les indústries més sensibles," va agregar Hollingbery.

Aquestes mesures ajudaran a protegir els llocs de treball britànics i evitar possibles pujades dels preus, una cosa que pot perjudicar les llars amb els ingressos més baixos, va afegir.

Després de conèixer-se aquest pla, la directora general de la Confederació de la Indústria Britànica (CBI, en anglès), Carolyn Fairbairn, va declarar a la cadena BBC que aquestes mesures demostren els problemes d’un "brexit" sense acord.

"El que estem escoltant és el canvi més important en termes comercials que aquest país hagi afrontat des de mitjans del segle XIX sense consultar amb l’empresa i sense temps per preparar-se. Aquesta no és la manera de dirigir un país", va afegir Fairbairn.

tracking