SEGRE

NEGOCIACIÓ PARLAMENT

No hi haurà Brexit sense acord amb la UE

La Cambra dels Comuns descarta una sortida desordenada de la UE “sota cap circumstància” || May intentarà “assolir una pròrroga” de la data de sortida, prevista per al divendres dia 29

La primera ministra britànica, Theresa May, ahir, durant una de les intervencions a Westminster.

La primera ministra britànica, Theresa May, ahir, durant una de les intervencions a Westminster.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al final d’una intensa sessió parlamentària a Westminster i per un estret marge de quatre vots, el Parlament britànic va dir no a un Brexit sense acord. Així, els diputats van donar llum verda, per 312 sufragis a favor i 308 en contra, a l’esmena Spelman/Dromey, que tanca la porta a deixar la Unió Europea sense haver arribat abans a un pacte amb Brussel·les, i s’evitaria d’aquesta manera una sortida desordenada i caòtica. Igualment, per 321 vots a favor i 278 en contra, van avalar un altre text perquè el Brexit sense acord no es produeixi “sota cap circumstància”. En canvi, van rebutjar, per 210 vots de diferència, l’anomenat compromís Malthouse, un text consensuat entre euroescèptics i conservadors proeuropeus que proposava una ampliació del període de transició, una negociació bilateral amb els diferents socis europeus de noves relacions comercials i, finalment, un Brexit sense acord si totes les altres alternatives fracassaven.

La votació d’ahir es va produir després que, dimarts, els parlamentaris s’oposessin frontalment a l’últim pla de Brexit presentat per la primera ministra, Theresa May. En aquest sentit, la mateixa premier va votar en contra de sortir del club comunitari sense acord. “Crec que encara és possible un bon acord amb la Unió Europea”, va defensar. Tanmateix, va admetre que “el Regne Unit abandonarà la UE sense un acord llevat que arribem a un acord”.

Westminster diu ’no’ a una sortida desordenada del Regne Unit per 312 vots a favor davant 308 en contra

Així les coses, May va avançar que “intentarem assolir una pròrroga de la data de sortida amb la Unió Europea” perquè Londres no abandoni el club comunitari de manera desordenada la data prevista, que és el pròxim dia 29. “Hem de trobar un acord”, va insistir la primera ministra. Amb tot, el Gabinet britànic intentarà pactar la sortida amb Brussel·les al llarg d’aquesta setmana. Així, si dimecres que ve no hi ha un acord sobre la taula que sigui avalat pel legislatiu de Londres, es demanarà la pròrroga del Brexit.

La també laborista i parlamentària Mary Creagh va defensar que el pla de May per al Brexit “ja està mort” i es va preguntar quan es votaran alternatives a les propostes de la inquilina de Downing Street.

Jeremy Corbyn: “Trobarem una solució a aquesta crisi”

Després de la votació, el líder dels laboralistes, Jeremy Corbyn, va explicar que “mantindrem contactes per trobar un acord”. En aquest sentit, va criticar la primera ministra britànica, Theresa May, perquè “és una cosa que ella hauria d’haver fet molt abans”. “Trobarem una solució a la crisi que aquest país està afrontant i per resoldre les preocupacions dels ciutadans. Vam ser elegits amb aquest objectiu”, va afirmar Corbyn davant dels diputats de Westminster. Tot això, hores després que el número 1 dels laboralistes hagués exigit a Theresa May la convocatòria d’eleccions anticipades després de l’enèsima derrota parlamentària de la premier.

tracking