SEGRE

CATALUNYA POLÈMICA

Sánchez porta la comissió sobre la monarquia al Constitucional

Aprovada pel Parlament de Catalunya per reprovar el rei || El Govern central afirma que no és competència de la cambra

Imatge de l’exduc de Palma Iñaki Urdangarin.

Imatge de l’exduc de Palma Iñaki Urdangarin.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central impugnarà davant del Tribunal Constitucional (TC) la creació de la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya sobre la monarquia. L’executiu espanyol considera que la cambra catalana va més enllà de les seues competències perquè crea una comissió per investigar activitats “delictives” o “irregulars” de persones vinculades a la família reial espanyola. La comissió va ser aprovada la setmana passada, impulsada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP i va comptar amb el rebuig de Ciutadans, PSC-Units i el PP. La impugnació incorporarà la petició perquè s’apliqui l’article 161.2 de la Constitució, que suposa la suspensió automàtica de les lleis o decisions impugnades per l’Executiu espanyol en el moment en què el TC admeti a tràmit l’escrit.

L’executiu espanyol ja va sol·licitar al Consell de l’Estat que emeti el seu informe sobre el recurs que presentarà en breu al registre del TC. L’Executiu presenta el recurs pels mateixos motius en què ho ha fet en dos ocasions anteriors, quan ha portat al Constitucional la reprovació del rei per part de la cambra catalana i una moció que reforçava la declaració de novembre del 2015.

L’Executiu central ja va interposar dos recursos més contra la comissió creada pel Parlament

La impugnació es va presentar malgrat el criteri contrari expressat pel Consell d’Estat, que a l’informe encarregat pel Govern va exposar que la moció del Parlament no constituïa “objecte idoni per a la seua impugnació”. El recurs buscarà aconseguir una suspensió cautelar per part del Tribunal Constitucional, que deixarà sense efecte l’acord per a la creació de la comissió. Segons fonts de la Moncloa, el recurs argumentarà que el Parlament ha anat més enllà de les seues funcions al pretendre investigar activitats de persones relacionades amb la monarquia. “No és competent”, afirmen aquestes veus de l’executiu espanyol.

El TC inadmet el recurs d’Urdangarin contra la condemna

El Tribunal Constitucional va inadmetre ahir el recurs d’empara presentat el mes de novembre passat per l’exduc de Palma Iñaki Urdangarin contra la condemna a cinc anys i deu mesos de presó que li va imposar el Tribunal Suprem pel cas Nóos. Assenyala que el recurs no té especial transcendència constitucional per ser admès segons el que estableix la llei. La pena se li va imposar com a responsable de delictes de prevaricació continuada i malversació, tràfic d’influències, frau a l’Administració i dos delictes fiscals, però demana que se li anul·li únicament respecte a la malversació.

tracking