SEGRE

REGNE UNIT NEGOCIACIONS

El Regne Unit demanarà a la Unió Europea retardar el Brexit per arribar a un consens

El Parlament britànic vota a favor d’ajornar el divorci, però encara ha de definir fins quan i per a què || Només 85 diputats donen suport a un nou referèndum davant els 334 que s’hi oposen per ara

Un moment de la intervenció de la primera ministra Theresa May davant del Parlament.

Un moment de la intervenció de la primera ministra Theresa May davant del Parlament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament britànic va aprovar ahir sol·licitar una pròrroga del procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) a Brussel·les per una contundent majoria de 412 vots a favor davant 202 en contra, malgrat que no va definir per quant temps ni amb quina finalitat. La decisió correspon ara als vint-i-set estats membres, que han d’acordar per unanimitat si aproven o rebutgen la petició durant la cimera europea del 21 i 22 de març, uns dies abans de la data final acordada al principi per a la sortida britànica de la UE.

La moció presentada per part de la primera ministra, Theresa May, ofereix sol·licitar a la Unió Europea una pròrroga del Brexit fins al dia 30 de juny només si aconsegueix tirar endavant l’Acord de Retirada, que la Cambra ja ha rebutjat dos vegades. En cas contrari, l’ajornament se sol·licitarà per un termini més ampli, tal com va suggerir el president del Consell Europeu, Donald Tusk, encara que la Unió Europea només està disposada a autoritzar-lo si està justificat.

A la primera reacció del Número 10, un portaveu de May va indicar que “el Govern redoblarà els esforços amb l’objectiu d’aconseguir el resultat del referèndum de sortir de la UE assegurant el suport a un acord”.

El mateix portaveu va aclarir que la líder conservadora podria forçar una tercera votació del text actual “si considera que val la pena”. En cas de ser així, hauria de tenir en compte el termini que s’ha donat el mateix Govern per tenir un acord aprovat per al 20 de març.

Abans d’aprovar la moció governamental, els diputats van rebutjar tres esmenes, entre les quals una que demanava retardar la data de retirada per celebrar un segon referèndum del Brexit –després del celebrat el juny del 2016–, que va ser descartada àmpliament al no comptar amb el suport del Partit Laborista, que va jutjar que no era el moment de pronunciar-se sobre l’assumpte.

Una altra esmena que també va ser derrotada va ser la d’aquesta formació, primera de l’oposició, que demanava l’ampliació de l’article 50 per donar temps a aconseguir un consens als Comuns entorn d’un pla alternatiu al del Govern.

La tercera, derrotada per només dos vots, proposava que el 20 de març un grup de diputats de tots els partits prengués el control de l’agenda parlamentària per organitzar la votació de diverses vies alternatives al procés de Brexit.

En una compareixença davant del Parlament de la colònia britànica, el ministre principal de Gibraltar va subratllar la “incertesa” sense precedents a causa que el Govern britànic “s’està derrotant constantment a la seua pròpia Cambra dels Comuns” sobre l’acord del Brexit i ha emfatitzat que el Penyal ha de planificar la seua estratègia tenint en compte qualsevol possibilitat.

Per la seua banda, el president del Govern, Pedro Sánchez, va afirmar que, sigui quin sigui el procediment pel qual el Regne Unit deixi la Unió Europea, Espanya està preparada per afrontar-ho.

Gibraltar proposa legislar per donar efecte al Tractat Fiscal amb Espanya El ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo, va avançar ahir que el Penyal “ha de continuar planificant totes les opcions” davant de “la incertesa sense precedents” generada per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i va proposar legislar per donar efecte al Tractat Fiscal acordat amb Espanya.

tracking