SEGRE

POLÍTICA POLÈMICA

Un grup arranca el llaç groc de l'ajuntament de Barcelona

També van intentar despenjar la pancarta del Palau de la Generalitat || Ada Colau també desatén la Junta Electoral i reposa el símbol al consistori

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de persones va despenjar dimecres a la nit el llaç groc de la façana de l’ajuntament de Barcelona utilitzant un ganxo molt llarg. Els mateixos assaltants també van intentar treure una pancarta penjada a la façana del Palau de la Generalitat, malgrat que la Guàrdia Urbana va aconseguir recuperar-la abans que se l’emportessin.

L’acció es pot veure en un vídeo que es va difondre a Twitter des del compte Los de Artós, a favor de la unitat d’Espanya. Quan els agents de la Guàrdia Urbana els van interpel·lar, els autors van replicar que el llaç no pot ser-hi perquè “ho ha ordenat un jutge”, amb referència a l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC). Cinc persones van ser identificades per agents de la Guàrdia Urbana i del cos de Mossos d’Esquadra.

Els taronges exigeixen que els consistoris catalans, també el de Lleida, retirin els llaços grocs

Després d’aconseguir baixar la lona amb el llaç de la façana de l’ajuntament, al vídeo es pot veure com hi ha un estira-i-arronsa entre assaltants i la Guàrdia Urbana, que resulta en la ruptura de la lona. Els agents els van advertir que el llaç és propietat de l’ajuntament i que no se’l podien emportar.

“No defensem res, però no us podeu emportar això”, se sent dir a un urbà. “Això és desobediència a un jutge”, insisteixen els assaltants i autors del vídeo. A les imatges també es pot veure la crida que fa l’organització perquè altres persones facin el mateix amb els llaços penjats en edificis públics dels seus municipis.

Així mateix, l’ajuntament de Barcelona va tornar a penjar la pancarta amb el llaç groc ahir a la tarda, hores després que hagués estat extreta i recuperada pels agents. No obstant, la Junta Electoral de Zona de Barcelona va ordenar a l’alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, retirar el llaç groc de la façana de l’ajuntament, després que hagués denunciat la seua presència el líder municipal del Partit Popular, Alberto Fernández. Aquest va avisar que, si Ada Colau no retira el llaç, el PP anirà als tribunals i no descarta portar l’alcaldessa a la Fiscalia per un delicte de desobediència.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar aquest dimecres que mantindria el llaç groc al Palau de la Generalitat i va enviar un escrit a la JEC protestant perquè s’exigeixi la seua retirada i sol·licitant reconsiderar la decisió.

Cs demana a la Junta Electoral que els Mossos retirin la simbologia “il·legal” Ciutadans va sol·licitar ahir dijous a la Junta Electoral Central (JEC) que requereixi al departament d’Interior i els Mossos d’Esquadra que treguin els llaços grocs dels edificis públics. A més a més, també insten la JEC que requereixi les forces de seguretat de l’Estat perquè “ajudin” en aquesta tasca. D’altra banda, els taronges reclamen a la JEC que porti a la Fiscalia “l’incompliment” del president de la Generalitat, Quim Torra, per si hi ha “responsabilitats penals” després que no hagi retirat els llaços grocs de la façana de les institucions. Així mateix, es reserven l’opció d’emprendre accions legals contra el president Torra. Pel que fa a la retirada del llaç groc de la façana de l’ajuntament de Barcelona, el portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, va preguntar si l’alcaldessa, Ada Colau, “ha transmès ordres a la Guàrdia Urbana perquè impedeixi la retirada de simbologia il·legal”. “És intolerable que durant anys els edificis públics estiguin envaïts per una simbologia ideològica asfixiant que exclou la meitat dels catalans i que impedeix el debat públic i la llibertat d’expressió”, va afegir Girauta. La formació taronja recorre avui a les Juntes Electorals Provincials perquè l’ordre de retirada de llaços grocs es faci també efectiva als ajuntaments. De fet, Ciutadans a Lleida també van instar les Juntes Electorals Provincials que prenguin mesures en aquest sentit i que “hi hagi eleccions lliures i que es garanteixi que els edificis públics representin a tots els catalans”.

Imatge de rams grocs a la seu de Benestar Social a Lleida.

Imatge de rams grocs a la seu de Benestar Social a Lleida.I. CHIVA

Imatge de rams grocs a la seu de Benestar Social a Lleida.

Imatge de rams grocs a la seu de Benestar Social a Lleida.I. CHIVA

tracking