SEGRE

OCEANIA MASSACRE

Almenys 49 morts en un doble atemptat racista contra mesquites a Nova Zelanda

Un dels assaltants va retransmetre l’atac en directe a través de Facebook || A les armes tenia inscrit el nom d’un neonazi espanyol i al·lusions a batalles contra musulmans com la de Lepant

Els serveis mèdics atenen les desenes de ferits al doble atemptat terrorista.

Els serveis mèdics atenen les desenes de ferits al doble atemptat terrorista.MARTIN HUNTER/SNPA VIA AAP/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys quaranta-nou persones van ser assassinades ahir i quaranta-vuit van resultar ferides, vint d’elles de gravetat, en un atemptat terrorista contra dos mesquites a Nova Zelanda. L’assaltant o assaltants van entrar a primera hora de la tarda de divendres (dia de rés per als musulmans) a dos mesquites de Christchurch, la tercera ciutat del país, d’aproximadament 400.000 habitants, i van començar a disparar als presents.

Les mesquites atacades són la d’Al-Nur, la més important de Christchurch, on van morir quaranta-una persones, i la del suburbi de Linwood, on en van morir set. Una altra persona va morir a l’hospital. La policia va detenir tres persones però només un d’ells, un home de vint-i-vuit anys, està acusat d’assassinat.

Es tracta de Brenton Tarrant, ciutadà australià, que va retransmetre l’atac en directe durant disset minuts a través de Facebook. Al vídeo es veu que després entra a la mesquita i dispara a boca de canó a diverses persones amb una arma semiautomàtica que recarrega almenys dos vegades.

En aquests comptes van aparèixer imatges de les armes suposadament utilitzades en l’atac, inscrites amb lemes, símbols nazis i noms. Entre els noms figurava el de Josué Estébanez, el condemnat a vint-i-sis anys de presó per haver matat el jove antisistema Carlos Palomino el 2007 a Madrid. Així mateix, tenia inscripcions amb al·lusions a batalles contra musulmans com la de Lepant.

Després dels tirotejos, la plàcida ciutat de Christchurch, que va quedar devastada el 2011 per un poderós terratrèmol que va matar 185 persones, va quedar temporalment sota una ordre de confinament, alhora que es va elevar l’alerta de seguretat de baixa a alta a tot el país. La primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern, va qualificar el succés com un “atac terrorista” i un acte “sense precedents” al país. “És un dels dies més negres de Nova Zelanda”, va dir Ardern. “Aquest tipus de violència no té cap sentit a Nova Zelanda. Això no és el que som”, va afegir. Els musulmans suposen una mica més de l’1 per cent de la població de Nova Zelanda segons el cens del 2013.

Els serveis mèdics atenen les desenes de ferits al doble atemptat terrorista.

Els serveis mèdics atenen les desenes de ferits al doble atemptat terrorista.MARTIN HUNTER/SNPA VIA AAP/DPA

tracking