SEGRE

TRIBUNALS EUROPA

Puigdemont amplia la demanda contra Llarena al Regne d'Espanya

Els seus lletrats també volen que s’elevi una qüestió prejudicial al Tribunal de la UE

Carles Puigdemont, ahir, mentre anunciava la demanda contra Llarena i l’Estat espanyol.

Carles Puigdemont, ahir, mentre anunciava la demanda contra Llarena i l’Estat espanyol.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont ha ampliat la demanda que va presentar a Bèlgica contra el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena per incloure-hi també com a part demandada el Regne d’Espanya.

Així ho va explicar ell mateix ahir des de Waterloo. “A causa del paper actiu del Regne d’Espanya en aquesta demanda, que havia de ser particular, hem cregut convenient que era necessari ampliar-la”, va assenyalar el líder de JxCat, alhora que va subratllar que aquest litigi evidencia que “s’estan posant en joc els drets fonamentals”. A l’escrit d’al·legacions que van presentar els lletrats de Carles Puigdemont s’afirma que Llarena “va violar les lleis europees” en relació amb “la llibertat d’expressió, els procediments judicials i la presumpció d’innocència”.

Alhora, també han sol·licitat al jutge belga que elevi una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè determini si els tribunals de Bèlgica són competents per enjudiciar un magistrat d’un altre estat membre de la UE. Els advocats de Puigdemont i de la resta de consellers exiliats, que també són demandants, esperen que la fase d’al·legacions es prolongui durant tot aquest any i que la vista del judici civil se celebri en un any.

Les defenses dubten de la imparcialitat de Marchena En el marc del judici contra els líders independentistes per l’1-O, la defensa del vicepresident cessat, Oriol Junqueras, i del conseller destituït d’Exteriors, Raül Romeva, van anunciar ahir que presentaran una queixa formal davant del Suprem a l’entendre que el president del tribunal, Manuel Marchena, va violar el “deure d’imparcialitat” a la sessió de dijous en el moment que va formular una pregunta “clarament de càrrec” que anteriorment havia prohibit formular a la Fiscalia.

tracking