SEGRE

Observadors internacionals consideren "parcial" a Marchena

La plataforma Trial Watch critica que Marchena estigui "limitant les defenses"

Trapero acusa Forn d'actuar amb

Trapero acusa Forn d'actuar amb "un punt d'irresponsabilitat"RTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els observadors que la plataforma Internacional Trial Watch ha enviat al judici del "procés" han denunciat que la pregunta que el tribunal va formular dijous passat a l’excap dels Mossos Josep Lluís Trapero pot constituir un "indici de falta d’imparcialitat objectiva" de la sala. En un comunicat, la plataforma ha criticat que el president del tribunal que jutja el "procés", Manuel Marchena, estigui "limitant, especialment a les defenses, la possibilitat d’interrogar o repreguntar testimonis" sobre temes que no hagi plantejat la part que hagi proposat la seua declaració.

Aquesta situació es va donar dijous passat en la declaració de Josep Lluís Trapero, quan la sala va impedir a la resta d’acusacions formular-li preguntes que excedissin del terreny de l’interrogatori de Vox -la part que l’havia proposat-, encara que finalment el tribunal va decidir fer ús del seu dret a plantejar-li les qüestions que va creure oportunes.

Partint d’aquest dret, Marchena va preguntar a Trapero per una reunió clau que va mantenir amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, el que va donar peu a que l’excap dels Mossos detallés que li havia advertit que havia de complir la llei i desconvocar el referèndum de l’1-O. Per als observadors de Trial Watch que aquesta setmana han seguit el judici, aquesta pregunta formulada per Marchena "podria ser un indici de la falta d’imparcialitat objectiva del tribunal", d’acord amb la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre la matèria.

Un altre dels retrets dels observadors és que no s’hagi deixat constància que els dos membres del tribunal del "procés" que formen part de la Junta Electoral Central es van abstenir de la votació de la resolució que obliga el Govern a retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat.

International Trial Watch alerta també que podria ser irregular la "nova aparició de material probatori sorprenent per a les defenses", procedent del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius de l’1-O.

L’entitat ha criticat també que Marchena hagi estat selectiu en "retreure a alguns testimonis la seua falta de memòria quan el nombre de respostes sense contestar ha estat elevat" i advertir-los que podrien incórrer en un delicte de fals testimoni.

"Si el president avisa un testimoni, davant de la falta de resposta per la llacuna de memòria, que això pot representar una negativa a contestar, aquesta reprovació pot condicionar el que a continuació pugui dir el testimoni", afegeix el comunicat de International Trial Watch.

La plataforma també ha advertit del risc de "distorsions" per l’ordre de les declaracions, com creu que va succeir la setmana passada, que Trapero -a l’espera de ser jutjat per rebel·lió a l’Audiència Nacional- ha testificat després que ho fes el coronel Diego Pérez de los Cobos, ex alt càrrec d’Interior que va coordinar l’1-O, la qual cosa segons l’opinió dels observadors pot haver-li provocat "indefensió".

tracking