SEGRE

La Guàrdia Civil diu que va trobar el pla post 1-O en una paperera

Els agents van localitzar manuscrits amb els títols d’"escenari de guerra" i "escenari de guerrilla"

La Guàrdia Civil diu que va trobar el pla post 1-O en una paperera d'un assessor de Junqueras

La Guàrdia Civil diu que va trobar el pla post 1-O en una paperera d'un assessor de JunquerasRTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil va trobar vuit folis a trossos en una paperera dins de l'espai de la fotocopiadora del despatx d’un alt càrrec del Govern de Carles Puigdemont que reflectien els "escenaris posteriors al referèndum" de l’1 d’octubre i que la seua secretària va intentar destruir per ordre del seu cap. Es tracta del llavors secretari d’Hisenda del Govern, Josep Lluís Salvadó, que en conèixer de boca de la seua secretària que els agents eren al seu despatx, li va dir: "Entra al despatx, agafa la pila de papers que hi ha a sobre de la taula i tira-la al pati". "Ja n’he agafat algunes, les he posat a la caixa d’aigües, però està aquí la Guàrdia Civil i no em dóna temps", li va contestar la seua subordinada.

Un episodi que es troba en el sumari d’un jutjat de Barcelona en el qual és investigat Salvadó i que avui ha reviscut el Tribunal Suprem amb la declaració en el judici del "procés" del cap del dispositiu judicial que va registrar el domicili i el despatx de l’estret col·laborador d’Oriol Junqueras.

Entre els documents que la secretària va tractar de destruir, l’agent ha assenyalat que van trobar vuit "folis trencats" en una paperera que detallaven els "escenaris posteriors al referèndum" i que els dividia "en quatre fases: nit electoral, recompte i proclamació formal, transitorietat jurídica i procés constituent". Durant aquest registre, que va tenir lloc el 20 de setembre de 2017 a diverses illes de la Conselleria d’Economia, hi va haver un "petit forcejament" arran que Oriol Junqueras es personés acompanyat d’unes 10 persones, alguna gravant amb un mòbil. Malgrat que els agents li van dir que no podia tenir contacte amb Salvadó, Junqueras "va fer cas omís, el va saludar, es van abraçar o es van donar la mà" i van mantenir una breu conversa. "No hi va haver cap enfrontament però hi va haver un petit forcejament", ha dit l’agent. Ha precisat que no van tenir dificultats durant el registre, si bé ha recordat que poc abans de les 18.00 hores els agents van començar a escoltar "crits" a favor de la independència i en contra de la Guàrdia Civil, a la qual, segons ha dit, deien "feixistes, colpistes i terroristes".

Del registre de Salvadó van treure "dossiers, arxivadors, carpetes, llibretes, material informàtic" i, en concret, hi va haver "una carpeta blava amb la targeta de l’Agència Tributària que els va cridar l’atenció. Sota el títol d’"escenari de guerra" i "escenari de guerrilla", els "dos fulls manuscrits" detallaven les mesures que podia prendre l’Estat davant del "desafiament independentista i les vies de subsistència" amb què podia respondre Catalunya. També van trobar documents relatius a l’organització d’una agenda pròpia, mesures per aconseguir un reconeixement internacional o per arribar a un Estat propi; i al seu domicili van trobar documents amb títols com "El cadastre a Catalunya en el moment de la desconnexió" o "Inventari dels béns immobles de l’Estat a Catalunya".

L’agent també va realitzar la inspecció "dels vehicles devastats", que van aparèixer sense "butaques" i plens d’escombraries després de la concentració del 20-S, i on van trobar una bossa i una ronyonera que havien perdut dos persones. "El problema és que quan jo vaig visionar els enregistraments, aquesta persona era una de les que més van pressionar els membres de la Guàrdia Civil que estaven fent la seua feina", ha dit.

tracking