SEGRE

SUCCESSOS TERRORISME

Un pistoler mata tres persones i en fereix cinc al disparar contra un tramvia a Utrecht

Arresten un ciutadà d’origen turc de 37 anys com a presumpte autor del tiroteig || Els investigadors sospesen el mòbil terrorista però no descarten altres motius per a l’atac, com el crim d’honor

Imatge d’un dels morts en l’atemptat, ahir.

Imatge d’un dels morts en l’atemptat, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys tres persones van morir i cinc més van resultar ferides, algunes de gravetat, en un tiroteig que es va produir poc abans de les onze del matí d’ahir a la ciutat neerlandesa d’Utrecht. Els fets van tenir lloc a la plaça 24 Oktoberplein, que pren el nom del dia en què es van fundar les Nacions Unides el 1945, al pas d’un tramvia. Va ser llavors quan Gökmen Tanis, un ciutadà turc de 37 anys, va obrir foc contra el comboi. Segons el relat dels testimonis, l’individu va disparar contra una dona i, a continuació, contra els que es van atansar a socórrer-la. “Estava aturat en un semàfor i he vist una dona a terra, que tindria entre 20 i 35 anys. Llavors he sentit tres trets. Quatre homes han anat cap a ella per intentar treure-la d’allà, quan han sonat tres trets més i l’han hagut de deixar”, va manifestar Jimmy de Koster, un veí d’aquesta zona situada a un quilòmetre de l’estació de trens més gran dels Països Baixos. Després d’efectuar els trets, el sospitós va fugir en un Renault Clio de color roig que havia estat sostret. Més tard, la Policia va trobar el vehicle abandonat i amb el motor encès. Després de fer una batuda per la zona, van localitzar als voltants el presumpte tirador, que va ser arrestat.

Segons va revelar una font a la BBC, Tanis és un empresari turc nascut a la regió de l’Anatòlia Central el 1981 i que, en el passat, va combatre a Txetxènia. “Fa uns anys va ser detingut per pertinença al Daesh però va ser posat en llibertat. No es barrejava gaire amb la comunitat turca d’Utrecht, anava pel seu compte”, va explicar aquest informador.

Fonts judicials van afegir, a més, que Gökmen Tanis també compta amb antecedents per robatoris amb violència, atacs a l’autoritat i assetjament sexual al carrer. Així les coses, els investigadors estudien com a principal hipòtesi la de l’atemptat terrorista. Tanmateix, un portaveu de la Fiscalia neerlandesa va subratllar que “hi ha sobre la taula el mòbil terrorista, encara que no podem excloure altres motius”.

Arran d’això, Bernard Jens, portaveu de la Policia, va admetre que “també podria ser un crim en l’esfera de les relacions personals”. Concretament, els investigadors sospesen que es tracti d’“un crim d’honor”, a causa de la possible relació de l’arrestat amb una de les víctimes de l’atac.

D’altra banda, l’alcalde d’Utrecht, Jan van Zanen, va qualificar l’incident d’“horrible” i “radical”. Així mateix, els reis dels Països Baixos van condemnar l’atac com un “acte de violència inacceptable”. “Mantinguem-nos units i unim-nos per una societat en la qual les persones puguin sentir-se segures i en la qual prevalguin la llibertat i la tolerància”, van subratllar els reis Guillem i Màxima d’Holanda.

Així mateix, el primer ministre, Mark Rutte, va afirmar que “si és un acte de terror només hi ha una resposta: el nostre Estat de Dret i la nostra democràcia són més forts que la violència”.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va transmetre la seua solidaritat i afecte a la societat neerlandesa, i a les víctimes del tiroteig. En sintonia, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va dir, en nom de la UE, que els seus “pensaments estan amb els ferits i les seues famílies”.

Imatge d’un dels morts en l’atemptat, ahir.

Imatge d’un dels morts en l’atemptat, ahir.EFE

Imatge d’un dels morts en l’atemptat, ahir.

Imatge d’un dels morts en l’atemptat, ahir.EFE

tracking