SEGRE

REGNE UNIT NEGOCIACIÓ

May demana retardar el Brexit al no poder votar-lo de nou al Parlament

Els membres de la UE insten la primera ministra a aclarir quins casos preveu seguir || Londres sol·licita una pròrroga a 9 dies que finalitzi el termini de divorci

El negociador en cap europeu del Brexit, Michel Barnier.

El negociador en cap europeu del Brexit, Michel Barnier.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, prepara una carta al president del consell Europeu, Donald Trusk, per demanar formalment que la Unió Europea li concedeixi una pròrroga de desconnexió fins al proper 30 de juny amb l’opció d’un retard més prolongat. L’escrit arriba després que el seu objectiu de sotmetre l’acord de divorci amb la UE a una tercera votació al Parlament britànic no prosperés. La líder conservadora tenia intenció de sotmetre l’acord a votació abans de la cimera europea que se celebrarà demà, però el seu pla va quedar desbaratat després que el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, recordés dilluns al Govern que no podia presentar la moció sobre l’acord una altra vegada si no hi havia canvis significatius en el text. Una extensió de l’Article 50 del Tractat de Lisboa

que estableix un període de negociació de dos anys per a la sortida d’un país comunitari pot obligar el Regne Unit a participar a les eleccions europees del maig, una cosa que no és ben rebuda pels diputats més favorables al Brexit.

Per la seua part, els líders dels vint-i-set països que seguiran al club comunitari després de la marxa britànica i que han de donar llum verda a aquest retard per unanimitat, tenen previst analitzar aquesta qüestió a la cimera que celebren demà a Brussel·les. El negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barrie, va advertir que el Govern anglès ha de presentar un pla concret sobre com pensa procedir perquè els líders dels països que segueixin a la UE després de la seua marxa puguin decidir sobre el retard de la data de retirada.

Ahir, en el consell de ministres d’Assumptes Europeus els d’Alemanya i França, Michael Roth i Nathalie Loiseau, respectivament, van mostrar la impaciència europea per la falta de concreció per part de Londres. El diplomàtic alemany va insistir que estan “exhaustos” per la negociació del Brexit que s’allarga ja gairebé dos anys sense resultat definitiu. La cancellera alemanya, Angela Merkel, es va comprometre en un fòrum a Berlín a “lluitar fins a l’últim moment” per aconseguir un acord perquè el Regne Unit surti de la Unió Europea d’una manera controlada.

tracking